Home > Circuit > F2 Abu Dhabi: Iwasa sluit seizoen 2022 af met zege

F2 Abu Dhabi: Iwasa sluit seizoen 2022 af met zege

Het werd de Japanner Ayumu Iwasa die de laatste race van het F2 seizoen kon winnen, en daarmee wordt de traditie in ere gehouden dat alle F2 races op Yas Marina, werden gewonnen door de pole man. Echter, dat is maar een deel van het verhaal.

Foto: © Dutch Photo Agency/archief

De wedstrijd had nog spankracht genoeg in zich met Logan Sargeant, die een kans maakte om alsnog vicekampioen te worden, maar dan moest de Carlin rijder winnen en de snelste ronde pakken en hopen op pech van Pourchaire. Zijn rivaal, Pourchaire, joeg dan weer de titel voor de teams na voor ART. En dan moest de Fransman punten pakken op Felipe Drugovitch, die het kampioenenjaar ook wel wilde afsluiten met een zege en daaruitvolgend, de teamstitel voor MP Motorsport. En dan was er nog een heel peloton aan rijders die de dagwinst nastreefden.

Na de beginfase waarin de DAMS rijders met Iwasa en Nissany aan de leiding reden, was het de beurt aan Jack Doohan, met de UNI Virtuosi op de alternatieve strategie. Hij werkte een zeer lange stint af op de medium banden en moest dan een moeilijke eindfase afwerken op de softs. Maar de Australiër beheerde het bandenpotenieel goed, telde de ronden af en kwam op zeven ronden voor het einde binnen. Met de superieure zachte banden leek hij zijn kans te kunnen gaan maar dan rolde…het linker voorwiel van de wagen. Opgave Doohan en daarmee ging Iwasa opnieuw aan de leiding. De Japanner kreeg een opzittende Drugovitch achter zich maar een late virtual safety car en een goed verdedigende Iwasa, maakten dat die ondanks alle druk, de zege kon veiligstellen voor Drugovitch en Lawson. Drama ook voor Pourchaire die drie ronden voor het einde de zieltogende ART naar de pits stuurde. En dat betekende, met de podiumplaats van Lawson dat Carlin nog naar de tweede plaats gaat van het teamskampioenschap, dat dus werd gewonnen door MP Motorsport.

Uitstekende wedstrijd van Cordeel

Amaury Cordeel ging met de Van Amersfoort bolide mee in de logische strategie: soft, vervolgens de mediumband. Zijn troefkaart was dat hij de soft banden kon levend houden tot de twaalfde ronde en dus een frissere set banden kreeg dan heel wat anderen. Vervolgens klom hij in het kielzog van Sargeant naar de zesde positie. De Amerikaan redde een vierde plaats in het kampioenschap, de kostbare punten op de superlicentie en Cordeel kon na weeral een zeer goede race, wat meer punten in het zakje doen.

Het F2 kampioenschap 2022 sluit af met de titel voor Drugovitch, met liefst 101 punten voorsprong op Pourchaire, die alsnog vicekampioen werd. Amaury Cordeel verlaat 2022 op een zeventiende plaats, met 26 punten voor Van Amersfoort.

error: Alert: Content is protected !!