Home > Rallycross > BK > BK Rallycross: Mettet sloot het seizoen af

BK Rallycross: Mettet sloot het seizoen af

Voor de seizoensfinale van het Belgisch kampioenschap rallycross trokken de rijders en rijdsters afgelopen weekend naar het Circuit Jules Tacheny te Mettet. Er stond een double header op het programma en dat zou gevolgen hebben voor de voorlaatste wedstrijd op zaterdag …

foto’s copyright Johan Dingenen

Bij aankomst op zondagmorgen bleek op dat ogenblik geen training bezig te zijn, zoals in het oorspronkelijke programma stond beschreven, maar werden nog enkele races afgewerkt die behoorden tot de derde van drie te rijden reeksen op zaterdag. Zaterdag moest het programma immers worden afgebroken wegens de invallende de duisternis. Mede een gevolg van de diverse incidenten op de verraderlijke omloop waarbij de afsleepdiensten, volgens de informatie bij diverse baanposten, niet altijd even snel en accuraat te werk gingen. Aldus werd voor de voorlaatste wedstrijd een klassement opgemaakt op basis van de drie gereden heats, de finales werden geschrapt. Zo kregen we als winnaars in de zes klassen volgende rijders: Thierry Neuville (X Cross Car Senior), Romuald Demelenne (X Cross Car Junior), René Van Roy (Superbuggy RX), de Fransman Romain Barré (RX3), Nick Neyens (Supernationals min 2000cc) en Kristof Bex (Supernationals plus 2000cc).

Het dient gezegd te worden, op zondag verliep het heel wat vlotter met het wedstrijdverloop. De drie reeksen werden netjes binnen het schema afgewerkt waarna het tijd was voor de (halve) finales. Om wat tijd te winnen werd wel besloten die finales over vier ronden te laten rijden, en geen vijf zoals gebruikelijk.

In de klasse Supernationals plus 2000cc wist Glenn Cools met zijn Volvo op het gladde parcours zijn tweede overwinning van het seizoen te behalen, wat hem ook de tweede plek in het eindklassement oplevert. Het is Kristof Bex die met zijn Volvo S40 hier de nieuwe Belgische kampioen is. Hier maakte Viktor Vranckx (kampioen in RX2e) zijn debuut in deze klasse met een BMW van Davy Leysen.

Kurt Lambers (BMW) gaf zijn titel in Supernationals min 2000cc dan weer extra glans door op zondag met de zege aan de haal te gaan. Hij hield de Nederlander Johan Kwinten (BMW) achter zich. Een verrassend sterke Kevin Van Beek vervolledigde het podium met een Honda Civic.

In RX3 ging de laatste dagzege van 2022 naar Peugeot-rijder Yves Teelen. Teelen is meteen ook de kampioen in deze klasse. De Nederlander Niels Van Warrenburg sloot zijn seizoen af met een tweede plek, Wouter Desender (Honda Civic) werd derde. Steve Otzer, die dit seizoen sporadisch ook in Frankrijk actief was met zijn Citroën C2, is vice kampioen.

Tom Heindrichs behaalde op zondag de zege in de erg druk bezette klasse X Cross Car Senior en wordt ook vice kampioen na Kobe Pauwels die zich eerder al wist te verzekeren van de titel. De winnaar van zaterdag, Thierry Neuville, werd zesde.

In Superbuggy RX was de winst op zondag voor Johan Versluys en Romuald Demelenne behaalde zijn zesde overwinning van het seizoen in X Cross Car Junior. Bjorn Versluys is de kampioen in Superbuggy RX en Romuald Demelenne is de kampioen in X Cross Car Junior.

Het Belgische kampioenschap gaat nu in winterslaap. Het is wachten op de nieuwe kalender 2023 om te weten wanneer de rallycrossers hun bolides opnieuw uit de werkplaatsen mogen halen. Hopelijk houden de kalendermakers er wèl rekening mee dat op een gegeven ogenblik in het seizoen de duisternis vroeger invalt. Wellicht is het een idee om in de periode van de wintertijd geen double header te plannen, maar eerder één wedstrijd verspreid over twee dagen?

You may also like
BK Rallycross: voorlaatste weekend op het Eurocircuit
BK Rallycross: de voorlopige kalender
BK RX: Duivelsbergcircuit opent het seizoen
De eindejaarsround-up: Belgian Off Road Association
error: Alert: Content is protected !!