Home > Rallycross > EuroRX > WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring

WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring

In Duitsland werd op de Nürburgring alweer het laatste weekend voor het FIA Wereldkampioenschap rallycross en het Europese kampioenschap in RX3 afgewerkt. De kampioenen waren in alle klassen reeds gekend, dus werd er gestreden om de eer. Uiteindelijk wisten die kampioenen, Johan Kristoffersson (WRX) en Kobe Pauwels (Euro RX3), zelf te winnen.

foto’s copyright J Dingenen

In het wereldkampioenschap, waar Kristoffersson de tweede heat na straftijd aan de concurrentie over liet, stond er op zondag geen maat op de Zweed die eind oktober in Barcelona zijn vijfde wereldtitel in rallycross behaalde. Met de elektrische Volkswagen won hij niet alleen de progressie race, maar vervolgens ook zijn halve finale om daarna met een voorsprong van iets meer dan anderhalve seconde op zijn landgenoot Kevin Hansen (Peugeot 208, (*) ) de laatste finale van het seizoen te winnen. De Fin Niclas Grönholm (PWR RX1e) mocht als derde mee op het podium. Kristoffersson won zo acht van de tien wedstrijden dit seizoen. In de twee halve finale leek de Fransman Guerlain Chicherit even op weg naar een stunt door in de eerste wedstrijd met de elektrische Lancia naar de finale te rijden. Maar Chicherit ging in de fout toen hij tweede was en moest even later opgeven.

(*) Later op zondagavond werd Kevin Hansen nog gediskwalificeerd in de finale. Volgens het bulletin dat volgde was de onderste draagarm van diens wagen niet conform met de formulieren van de wagen. Zo werd Kevin Hansen puntenloos laatste. Niclas Grönholm schuift op naar plek twee en Timmy Hansen, Kevins oudere broer, wordt derde. In de eindrangschikking van het kampioenschap is Timmy Hansen tweede en Niclas Grönholm stijgt van de vierde naar de derde plaats. Ook de Noor Ole Christian Veiby wint een plekje en is vierde. Kevin Hansen tuimelt van de derde naar de vijfde plek.

In RX3 beleefde onze landgenoot Kobe Pauwels met zijn Audi A1 een moeilijke zaterdag. Maar op zondag ging het alleen maar crescendo. Pauwels won zijn progressie race en hield daarna in zijn halve finale de Tsjech Jan Cerny (Skoda Citigo), die zaterdag nog alle reeksen won, achter zich. In de finale kwam Kobe Pauwels slechts als derde door de eerste bochten maar na een snelle jokerronde ging hij vervolgens na een succesvolle inhaalrace als eerste over de finish om zo zijn Europese titel nog extra glans te geven.

Het internationale seizoen, waarin onze landgenoten in diverse klassen succesvol waren, zit er nu op. Het is nu wachten op de nieuwe kalenders. Maar we kunnen terugblikken op een mooi seizoen voor de Belgen, met de overwinning in Portugal van Enzo Ide bij de Europese Supercars, de titel van Viktor Vranckx in RX2e en de Europese titel in RX3 van Kobe Pauwels. De laatste twee mochten op de Nürburgring overigens mee op de kampioenenfoto samen met Anton Marklund (Euro RX1) en Johan Kristoffesson.

You may also like
WK en Euro RX: Johan Kristoffersson en Jan Cerny leiden in Duitsland
WK en Euro RX: strijden voor de eer op de Nürburgring
WK Rallycross: Viktor Vranckx en Johan Kristoffersson kampioen
WK Rallycross: Timmy Hansen wint in Barcelona, Viktor Vranckx kampioen in RX2e
error: Alert: Content is protected !!