Home > Circuit > IAME Series Benelux: tijd voor de finale

IAME Series Benelux: tijd voor de finale

De laatste wedstrijd van de IAME Series Benelux 2022, die doorgaat dit weekend in Mariembourg, is wederom goed bezet met een deelnemersveld van meer dan 230 piloten. En doordat de beslissing over de titel in verscheidene categorieën nog moet vallen, belooft het een spannende driedaagse te worden.

(Persbericht/Foto: © P.Verheuge)

Na vier spannende en geslaagde wedstrijdweekends, is het dit weekend tijd voor de laatste manche van de IAME Series Benelux 2022, die doorgaat in Mariembourg. Met meer dan 230 ingeschreven piloten zal deze wedstrijd meer dan ooit de moeite waard zijn om te volgen, zeker als men weet dat er nog vijf titels op het spel staan! In de categorieën Mini, Mini Rookie, X30 Junior, X30 Master en X30 Senior Cup, zijn er een aantal piloten die alvast de rekenmachine hebben bovengehaald vooraleer de verplaatsing te maken naar de Karting des Fagnes. En rekenwerk was alvast nodig, want acht resultaten op een maximum van tien worden weerhouden voor het eindklassement. De twee minst goeie resultaten worden dus geschrapt. Belangrijk om weten is dat je voor de allereerste keer in de IAME Series Benelux alle proeven live zal kunnen volgen via het YouTube kanaal van het kampioenschap (channel IAME Series Benelux). Voor de personen die graag ter plaatse komen kijken is de inkom gratis!

X30 Senior : een overwinning voor de eer

Door vorige maand zijn derde Finale van het seizoen op zijn naam te schrijven in Genk, knalde Elie Goldstein alle spanning uit de X30 Senior klasse (14-30 jaar). Voor het derde opeenvolgende jaar kon de nieuwe kampioen van de IAME Euro Series zich verzekeren van de titel in de koninginneklasse van de Benelux Series. Voor de 70 piloten in deze categorie gaat de strijd in deze laatste afspraak van het seizoen dus om een overwinning voor de eer. Voor enkele onder hen zal het ook het moment zijn om zich een laatste keer voor te bereiden op de Internationale IAME Finale, die volgende maand doorgaat in Le Mans. Naast Goldstein zullen we in de strijd voor deze laatste overwinning zeker moeten rekening houden met zijn voornaamste achtervolgers in het kampioenschap. Onder hen vinden we Sam Balota, Henkie Kalteren, Yani Stevenheydens en Bart Ploeg. Maar daarnaast zijn er nog een heel aantal piloten die een goeie indruk kunnen maken dit weekend, waaronder Daan Steenman (winnaar begin dit jaar in Mariembourg), Victor Louis, Noah Maton en Sita Vanmeert. De drie laatstgenoemden strijden overigens voor de derde kwalificatieplaats voor het project “Road to F4” van het RACB National Team, voorbehouden voor Belgen geboren tussen 2005 en 2007. Ook de evolutie van Clément Outran, Junior Benelux kampioen van 2021, in dit peloton zal interessant zijn om te volgen. Doordat er voor hem niets meer te halen valt in het kampioenschap van de X30 Junior klasse, komt de Fransman zich meten met de “groten” om de volgende campagne voor te bereiden.

X30 Junior: Duel Ferrazzano – Ramaekers

Terwijl de spanning in de X30 Senior klasse volledig weg is, is ze nog steeds aanwezig in de X30 Junior klasse (12-15 jaar)! Voor de aanvang van de laatste proef van het seizoen heeft leider Aaron Ferrazzano een voorsprong van 19 punten op eerste achtervolger Thibaut Ramaekers. Maar als we tot nu toe de minst goeie resultaten schrappen, is de kloof tussen de twee titelkandidaten slechts vijf punten. U heeft het dus al begrepen dat de strijd tussen de twee zal beslist worden op het circuit van de Karting des Fagnes. Pacome Weisenburger, Noah Monteiro, Patrice Kowalewski en Alexi Constant zijn de scheidsrechters van dienst in dit duel. Maar laten we ook Angelo Meli, Sacha van’t Pad Bosch en Simon Lacroix, ,die zijn seizoen met een positieve noot willen beëindigen nadat hij een moeilijk weekend beleefde in Genk vorige maand, niet uit het oog verliezen. En dat is nog niet alles! Want met een vijftigtal piloten aan de start is een verrassing zeker niet uitgesloten.

Mini: Hoang favoriet

Ook in de Mini klasse (10-12 jaar) belooft het zeer spannend te worden. Niet minder dan 30 piloten gaan er de strijd aan met elkaar. Arthur Hoang, die zowel snelheid als regelmaat toont sinds het begin van het seizoen, heeft alle troeven in de hand om de Benelux titel binnen te halen. Maar dat zal de jonge wolven alvast niet tegenhouden om een gooi te doen naar de overwinning in Mariembourg. Gilles Herman, Senna Meunier, Edouard Godfroid, Devon Hagelen, Quinten Van Leeuwen, Antoine Venant en Maël Le Marchand hebben allen al hun snelheid getoond dit jaar en enkelen onder hen maken nog een kans op de titel. In deze categorie zijn meerdere vragen nog onbeantwoord: Kan Guilian Sorvillo, auteur van een pole position dit jaar, bevestigen met een podiumplaats? Kunnen piloten als Noah Grignet en Manua Cherbonnier zich mengen in de strijd vooraan? Antwoorden hierop kunnen we dit weekend verwachten!

Mini Rookie: Wie heeft het laatste woord? Bruno of Broekman?

In de Mini Rookie (7-10 jaar) klasse is de spanning te snijden! Voor de aanvang van de laatste afspraak van het seizoen staan de Belg Priam Bruno en de Nederlander Jordi Broekman op gelijke hoogte na de aftrek van de minst goeie resultaten. De twee titelkandidaten zullen dus in alle geval geen rekenmachine nodig hebben, want het is eenvoudig: men moet voor zijn tegenstander eindigen na de kwalificaties en de Finale om de titel binnen te halen. Na het dominerende duo blijft ook de strijd voor het podium spannend voor de wedstrijd in Mariembourg. Finn Rossen, Milan Becu, Timéo Rifflart en ook Luis Bielande zijn er alvast klaar voor. Maar deze lijst is verre van compleet, want we mogen er onder andere Djamairo Hoft, Jules Decoen en Antoine Nicolay aan toevoegen.

X30 Super Shifter: titelstrijd reeds beslist

Door vorige maand in Genk zijn derde opeenvolgende Finale te winnen dit seizoen, kon Christof Huibers zich reeds verzekeren van zijn derde titel op rij in de X30 Super Shifter klasse (175cc karts met versnellingsbak). Maar de Antwerpenaar is niet van plan om op zijn lauweren te rusten in Mariembourg, want hij wil het jaar in schoonheid eindigen en waarom niet met een 4de overwinning op rij? Hij kan alvast op weerwerk rekenen van zijn gewoonlijke tegenstanders Sam Claes, Jimmy Deveen en Tim Ver Elst. In deze klasse met indrukwekkende staande starts, onderlijnen we de eerste deelname van de Nederlander Senne Vos, de terugkeer van Corentin Grégoire en eveneens de aanwezigheid van Gilles Vandevoorde en Théo Nicolas.

X30 Master/X30 Senior Cup: volledig onbeslist

Van alle pelotons van de IAME Series Benelux belooft de X30 Master klasse (30-39 jaar) en de X30 Senior Cup (18-29 jaar) één van de spannendste reeksen te worden. Zeker de moeite waard dus om te volgen, want in de beide categorieën zijn de titels nog niet toegekend. In de X30 Master klasse zijn drie titelkandidaten gegroepeerd op een marge van vier punten na aftrek van de minst goeie resultaten. De Nederlander Jim Ringelberg is het best geklasseerd van deze groep, maar hij weet dat de kans om kampioen te worden zo goed als dezelfde zijn als die van Bjorn Verhamme en Kevin Lemmens. Zeker de moeite om te volgen! Onder de andere piloten willen Fabrice Frete, Thierry Delré, Richard Faulkner, Kim Longhino, Quentin Henry en de dame van het peloton, Stéphanie Bielande zich eveneens vooraan vestigen. In de X30 Senior Cup zal ook de laatste manche meer dan het volgen waard zijn met onder andere een duel tussen de Nederlander Nick Smit en de Belg Matthieu Delbauf, die elk op hun beurt twee Finales op hun naam wisten te schrijven dit seizoen. Voor de overwinning mogen we eveneens meerdere andere kandidaten op de lijst schrijven. We denken bij voorkeur aan Anthony Moonen, Matteo Raspatelli, Ricardo Doornbosch, Jentsen Adriaenssens en Pierre Mochalski.

error: Alert: Content is protected !!