Home > VAS > Regularity > VAS: terugblik Belgian Westhoek Classic

VAS: terugblik Belgian Westhoek Classic

Guino Kenis en Anton Dupan in de klasse Expert, en Kurt Vanderspinnen en Yves Noelanders in de klasse Classic, werden de eindwinnaars van de editie 2022 van de Belgian Westhoek Classic. We vonden daarin een rode draad: de zeges gingen naar door de wol geverfde veteranen.

(persbericht)

De BWC ging van start met een record aantal deelnemers, mooie samenwerkingsverbanden met de twee gaststeden Ronse en Chimay en met heel wat nieuwigheden. Wat dat betekende voor de deelnemers in de wedstrijd leest u in onze dixit. Zij kregen op vrijdagavond onmiddellijk vijf erg technische proeven voor de wielen geschoven, in het donker en in de regen. In het traject zaten delen vervat van de vroegere Bianchi Rally en bij aankomst in de overnachtingsplaats Charleroi werd al een eerste rangschikking duidelijk. De favorieten pikten hun rol op. Guino Kenis, met navigator Anton Dupan, ging meteen aan de leiding in de categorie Expert, weliswaar ex-aequo met Bernard Verstraete, die werd bijgestaan door Thomas Collard. Ook de Fransen Gengoux Baptiste en Guy Lenglaert sloten de avond af op amper een seconde van de leiders.

In de categorie Classic, de drukst bezette categorie, ging Kurt Vanderspinnen, met in de co-stoel Yves Noelanders, aan de leiding. Ook zij moesten die positie delen met de equipe Patrick Van Remoortel en Julie Cole, die de Porsche 924 van haar partner Sam De Wolf deze keer ruilde voor de mooie Apal.

De genadeloze finale

Op zaterdag stonden enkele iconische passages op het programma. De wouden van Couvin lieten toe aan Verstraete en Collard om de leiding over te nemen in Expert. Maar de marathonetappe, die begon op het Circuit van Chimay en over 33 kilometer liep, was waar navigator Anton Dupan zijn voordeel haalde. De beslissing moest dan wel vallen in de geheim gehouden finale. Daarin maakten Verstraete-Collard tijdens de allerlaatste regularity een foutje en ze vielen terug naar plaats 8. Vancraeynest-Desmet gingen in de allerlaatste kilometer van de wedstrijd in de fout, maar redden toch een tweede plaats. Lenglaert-Gengoux lieten 20 seconden liggen en moesten genoegen nemen met de derde plaats. Het werden dus Kenis en Dupan die hun leidersplaats verder konden uitbouwen en de zege opstreken in de klasse Expert.

De zaterdagetappe zorgde ook in de categorie Classic voor een spannende finale. Vanderspinnen-Noelanders moesten in de ochtend wat terrein prijsgeven en passeerden de stempelcontrole op de Grote Markt van Chimay op de derde positie. Vooraan hadden Berloo-Doolaeghe het overgenomen, in ex-aequo met Van Remoortel-Cole. De marathonetappe zorgde in de categorie Classic voor grotere tijdsverschillen tussen de tenoren en in de geheime finale gingen meerdere equipes in de fout. Dit zorgde ervoor dat uiteindelijk Vanderspinnen-Noelanders de wedstrijd wonnen nadat ze nipt over Berloo-Doolaeghe wipten, die buiten hun wil om, wat tijdverlies moesten incasseren.

error: Alert: Content is protected !!