Home > #Hoofdnieuws > ELMS Spa: een voorbeschouwing op een prachtig autosportweekend

ELMS Spa: een voorbeschouwing op een prachtig autosportweekend

Volgend weekend is Spa-Francorchamps het decor van de voorlaatste manches van de European Le Mans Series en de Michelin Le Mans Cup. De Ligier European Series sluiten in de Ardennen hun seizoen af en ook de Ferdinand Cup, een serie voor liefhebbers van oudere generaties Porsche, is van de partij. De meeting, met de vier uur durende wedstrijd van het ELMS als speerpunt, is gratis toegankelijk en voor 15 euro krijgt u zelfs toegang tot de pitwalk en gridwalk!

(Foto: © European Le Mans Series – JEP – www.jakobebrey.com)

In ELMS vinden we met Ugo de Wilde (LMP2), Tom Van Rompuy (LMP3), Sarah Bovy (LM GTE Am) en Alessio Picariello (LM GTE Am) vier Belgische rijders die zich ongetwijfeld gaan laten opmerken tijdens hun thuiswedstrijd. Ook voor het Belgische Mühlner Motorsport is het gekend terrein, want het team is op slechts enkele kilometers van het circuit gevestigd.

Prema-rijders Ferdinand Habsburg, Lorenzo Colombo en Louis Deletraz voeren met 85 punten het klassement van de snelste categorie, LMP2, aan en stonden dit jaar al bij drie van de vier wedstrijden op de hoogste podiumtrede. Colombo wordt voor Spa echter vervangen door Juan Manuel Correa. Met 21 punten achterstand vinden we op plaats twee het Panis Racing-trio Job van Uitert, Julien Canal en Nicolas Jamin. Ugo de Wilde, Matthias Kaiser en Thomas Laurent scoorden voor Mühlner Motorsport negentien punten door onder meer een knappe derde plaats in Monza. Het niveau van het LMP2-veld van zestien wagens, volledig samengesteld uit Oreca 07 – Gibson, is enorm hoogstaand en de verschillen zijn miniem.

De tussenstand in LMP3 wordt aangevoerd door Michael Benham, Maurice Smith en Malthe Jakobsen (COOL Racing – Ligier), met vijf punten voorsprong op Charles Crews, Guilherme Oliveira en Nico Pino (Inter Europol Competition – Ligier). In Spa komen in deze klasse dertien wagens aan de start, waaronder de DKR Engineering Duqueine met o.a. Tom Van Rompuy aan het stuur. De Belg is met 30 punten zevende in de tussenstand. Hij miste de wedstrijd in Monza, maar behaalde in augustus met een tweede plaats in Barcelona zijn eerste podium.

In LM GTE zijn twaalf auto’s ingeschreven. Gianmaria Bruni, Lorenzo Ferrari en Christian Ried (Proton Competition – Porsche) voeren LM GTE aan. De Porsche-rijders tellen 28 punten voorsprong op Duncan Cameron, Matt Griffin en David Perel (Spirit of Race – Ferrari). Alessio Picariello heeft met 29 punten één puntje meer dan Sarah Bovy. Picariello vinden we dit jaar in een Porsche van Absolute Racing en de Karolinger won in 2020 de titel in LM GTE. Iron Dame Sarah Bovy behaalde recent twee tweede plaatsen in het FIA WEC, maar stond dit jaar nog niet op het podium bij het ELMS.

Michelin Le Mans Cup

De Michelin Le Mans Cup, een kampioenschap voor LMP3 en GT3-wagens, dient als opstapformule naar de European Le Mans Series. Dit jaar staat er geen Belg aan de start. Alexander Mattschull en Tom Dillman vinden we bovenaan het klassement van LMP3 en bij GT3 zijn het de Denen Kasper Jensen en Kristian Poulsen. In Spa zien we met Jan Magnussen, de vader van Kevin, met een Honda NSX GT3 van GMB Motorsport een bekende naam zijn opwachting maken.

Ligier European Series

Spa-Francorchamps is voor deze serie, die twee wedstrijden van 60 minuten plus een ronde afwerkt, de seizoensafsluiter. Zowel de Ligier JS P4 als de Ligier JS2 R, waarvan Xwift Racing Events recent twee exemplaren inzette bij de 24 Uur van Zolder, komen aan de start. De snelle Belg Mathieu Detry maakt in Spa met een Ligier JS2 R zijn debuut in het kampioenschap.

Praktische info

error: Alert: Content is protected !!