Home > Rallycross > EuroRX > WK en Euro RX: Kobe Pauwels kampioen in RX3, Enzo Ide wint in RX1, Niclas Grönholm wint in World RX

WK en Euro RX: Kobe Pauwels kampioen in RX3, Enzo Ide wint in RX1, Niclas Grönholm wint in World RX

In het Portugese Montalegre werd dit weekend de voorlaatste manche gereden in het Europese kampioenschap rallycross voor RX3 en RX1. Daarbij reden respectievelijk onze landgenoten Kobe Pauwels en Enzo Ide mee.

foto’s © Johan Dingenen

In RX3, voorheen Super1600, kon onze landgenoot met nog één wedstrijd de titel behalen. Daarvoor moest hij zijn naaste concurrenten, de Pool Damian Litwinowicz en de Portugees Joao Ribeiro, achter zich laten. Kobe Pauwels weerstond alle druk en was de beste na drie heats. Pauwels stoomde door met zijn Audi A1 en won vervolgens zijn halve finale om daarna ook de finale te domineren. “Ik ben nog niet met het kampioenschap bezig“, zei Pauwels zaterdag op de persconferentie maar op zondag verklapte hij op de persconferentie dat dat niet helemaal klopte. Door uiteindelijk de wedstrijd te winnen verzekerde Pauwels zich van de titel in slechts zijn tweede seizoen in Euro RX3. Damian Litwinowicz werd tweede en de Portugees Nuno Miguel Da Costa Araujo derde.

In Euro RX1 (voorheen Supercars) deed onze landgenoot Enzo Ide het uitstekend. Na drie reeksen was onze landgenoot eerste dankzij een eerste tijd en twee tweede tijden. Enzo Ide bleef zijn goede vorm tonen en won daarna met zijn Audi S1 ook zijn progressie race om daarna de Zweed Anton Marklund te verslaan in de eerste halve finale. De Let Janis Baumanis won de tweede halve finale met zijn Peugeot 208 en stond naast hem in de finale. Met drie nieuwe banden vertrok Enzo Ide met vertrouwen vanop de pole. Ide kwam als eerste door de eerste bocht en stond de leiding niet meer af na een geweldige finale waar hij Janis Baumanis en de Deen Ulrik Linnemann achter zich liet. Enzo Ide klom zichtbaar opgelucht uit de Audi en zei meteen: “Eindelijk is het gelukt. We waren er zo vaak dichtbij maar telkens gebeurde er wel iets. Nu op naar Spa!“. Ondertussen werd de Zweed Anton Marklund met zijn Hyundai vierde in de finale en daarmee kon die zich in navolging van Kobe Pauwels verzekeren van de Europese titel in RX3. Voor Enzo Ide vandaag was Francois Duval de laatste Belg die Europees kon winnen bij de Supercars, en dat gebeurde in 2010 op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen.

In het wereldkampioenscshap rallycross, World RX, werd op zondag de vijfde wedstrijd afgewerkt. Na twee heats was het de Zweed Johan Kristoffersson die bovenaan prijkte en daarmee leek die alvast goed op weg naar een vijf op vijf. De Fin Niclas Grönholm won daarna de eerste halve finale en de tweede halve finale was voor Johan Kristoffersson. In de finale kwam de Zweed Timmy Hansen vervolgens het beste uit de startblokken maar in de tweede ronde leek Kristoffersson het commando over te nemen na een stevig duel met Hansen. Kristoffersson kwam ook als eerste over de finish maar de vreugde duurde niet lang. Kristoffersson kreeg voor zijn inhaalbeweging tien seconden straftijd toebedeeld. De overwinning ging uiteindelijk naar Niclas Grönholm. De Noor Ole Christian Veiby schoof door naar plek twee voor Klara Andersson.

De volgende wedstrijd gaat door op het circuit van Spa Francorchamps en dat tijdens het weekend van acht en negen oktober. Naast World RX zijn ook de klassen van RX2e en Euro RX1 daar te zien.

You may also like
WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag, Ide leidt in Euro RX1, Pauwels tweede in Euro RX3
WK en Euro RX: wordt Kobe Pauwels Europees kampioen in Portugal?
WK en Euro RX: Ide en Vranckx op het podium in Riga, drie op drie voor Kristoffersson
WK en Euro RX: Ide en Vranckx in Letland, Kristoffersson wint op zaterdag
error: Alert: Content is protected !!