Home > Circuit > F1 Monza: FIAT ontvangt prijs voor overwinning in allereerste Italiaanse Grand Prix

F1 Monza: FIAT ontvangt prijs voor overwinning in allereerste Italiaanse Grand Prix

Het Monza Circuit wordt 100 jaar en viert deze mijlpaal tijdens de 88ste Italiaanse Grand Prix, die op zondag 11 september wordt verreden. De geplande ceremonies omvatten de uitreiking van een onderscheiding aan het merk FIAT, dat de eerste Grand Prix won die op 10 september 1922 op het circuit werd gereden met de legendarische 6-cilinder FIAT 804 bestuurd door Pietro Bordino. Er wordt ook een postzegel uitgegeven door Poste Italiane om de overwinning te herdenken.

(persbericht)

Het Monza Circuit wordt 100 jaar, het op twee na oudste circuit ter wereld dat nog in gebruik is en het oudste in Europa. Om deze mijlpaal te vieren, waar komend weekend meer dan 300.000 bezoekers worden verwacht, staat er een bomvol evenementenprogramma opgesteld. De gemeente Monza organiseert ook een reeks historische evenementen, waaronder een viering van de merken – zowel auto’s als motoren – die een eeuw geleden deelnamen aan de eerste Grand Prix op het circuit van Monza.

De eer om de bovenste trede van het podium tussen de auto’s te bestijgen, valt toe aan FIAT, voor zijn 6-cilinder 804 aangedreven door Pietro Bordino (10 september 1922). Uitgerust met een 95 pk sterke 2,0-liter 6-cilinder lijnmotor in combinatie met een handgeschakelde vierversnellingsbak, kon de FIAT 804 een topsnelheid van 170 km/u bereiken en was hij door zijn beperkte gewicht (650 kg). Toch wist Bordino het vermogen van de auto te temmen, voor deze race opgevoerd tot 112 pk. Het ging verder met een duidelijke overwinning op de andere concurrenten. Deze overwinning zal worden herdacht op vrijdagavond 9 september op het centrale plein van Monza, met een ceremonie waarbij Pietro Maria Meda – vice-voorzitter van ACI Milano en voorzitter van EICMA – een gedenkplaat zal overhandigen aan vertegenwoordigers van de afdeling Erfgoed. Om dit te vieren heeft Poste Italiane ook een postzegel uitgegeven, met een reproductie van een werk van de Britse ontwerper Michael Turner, waarop een punt in de race wordt afgebeeld toen de FIAT 804 – op de voorgrond – over het rechte stuk geflankeerd door de tribunes raasde. Turijn, 9 september 2022

error: Alert: Content is protected !!