Home > Circuit > Dragracing: terugblik op de Nitrolympx 2022

Dragracing: terugblik op de Nitrolympx 2022

In het komende weekend worden op de Engelse baan van Santa Pod de FIA Finals gehouden. Zoals de titel het verraadt is dat de laatste manche van het Europese Dragracing kampioenschap. Onze landgenoot Sandro Bellio kan er zijn titel verlengen. Maar eerder was er van 26 tot 28 augustus de Nitrolympx op Hockenheim, traditioneel de grootste dragrace-meeting op het Europese vasteland.

foto’s: © Jo Voets

De Belgische eer moest er worden hooggehouden door Sandro Bellio, met de door Danny Cars (lees: de familie Bellio) ingezette Chevrolet Monte-Carlo Top Methanol Funny Car. Na een eerste “bye-run”, een run zonder tegenstander, rukte Bellio door naar de finale met de uitschakeling van de Duitser Silvio Strauch (op de PSR Top Methanol Dragster). Maar in die finale stuurde de oranje machine van de Limburger richting de muur en dus moest onze landgenoot gas inhouden. De zege bij de Top Methanol ging dus in Hockenheim naar de Brit Johnny Lagg (KJR TM Dragster).

Er waren echter nog twee andere Belgen in de races, maar dan wel bij de motoren, in de Super Twin Bikes, een categorie van de FIM (de wereldbond voor motoren). Marc van den Boer, met de eigengebouwde dragbike, kende heel wat technische problemen en kwam na de laatste kwalificatiesessie niet meer aan de start. Chris Van Nimmen, met de Harley Davidson, kwam niet verder dan de eerste ronde (de kwartfinale).

Vrouwen aan de top!

Het grote publiek komt vooral naar de Nitrolympx voor twee zaken: de spectaculaire nightshow op zaterdagavond, en uiteraard voor het donderende geweld van de Top Fuel dragsters. Die topklasse werd gewonnen door Susanne Callin. De Zweedse is terug van weggeweest. Als 18-jarige reed zij in 2002 al Top Fuel machines. Door gebrek aan fondsen reed zij nooit een vol seizoen en toen ze zwanger werd stopte ze in 2005 compleet met rijden. In 2019 pikte ze de draad weer op. Haar beide dochters rijden trouwens in Junior Dragster. Mooi om te zien hoe de topklasse, met de angstwekkend, donderende dragsters, ook getemd wordt door vrouwen! Aan de start in Hockenheim stond ook de Zwitserse Jndra Erbacher (zij werd geëlimineerd in de halve finale) en de Junior Dragster competitie werd gewonnen door de piepjonge Duitse Eleanor Petzold.

Na zijn zege in de openingswedstrijd op Santa Pod, een vierde plaats in Zweden en deze tweede plaats in Duitsland, gaat Sandro Bellio naar de finale aan de kop van de tussenstand. De titel is mogelijk, maar toch opletten, want Johnny Lagg maakte een goede inhaalbeweging. Duimen maar…

error: Alert: Content is protected !!