Home > #Hoofdnieuws > DTM Spa: spanning in titelstrijd neemt toe

DTM Spa: spanning in titelstrijd neemt toe

Dit weekend vindt op Spa-Francorchamps de op twee na laatste wedstrijd van het DTM-seizoen 2022 plaats, een seizoen dat tot nu toe zeer intens is geweest. De strijd om de titel wordt steeds heviger en dus wordt de uitstap naar de Ardennen erg belangrijk. De tenoren blikken dan ook vol spanning vooruit op wat komen gaat.

Als leider in het DTM-kampioenschap (110 punten) wil Sheldon van der Linde echter niet over een mogelijke titel horen. “Ik ben niet gefocust op het kampioenschap, ik wil gewoon zoveel mogelijk punten scoren”, verklaarde de 23-jarige Zuid-Afrikaan van het BMW-team Schubert Motorsport tijdens de gebruikelijke DTM-persconferentie op woensdagvoormiddag. René Rast, die tijdens de laatste meeting op de Nürburgring met de ABT Audi terugviel naar de vierde plaats in de tussenstand telt 81 punten. Hij staat in het kampioenschap achter Mirko Bortolotti (89) die het doet in de GRT Lamborghini en Lucas Auer (85) die met de WINWARD Mercedes-AMG zijn kansen verdedigt. Meervoudig kampioen Rast wil er daarentegen alles aan doen om zijn kansen op de titel levend te houden. “Het doel is om veel punten te scoren en alle titelrivalen op afstand te houden.

In de strijd om de titel spelen de twee Belgen in het veld van 27 DTM-deelnemers alsnog geen rol. Porsche-fabrieksrijder Laurens Vanthoor geeft dat ook openhartig toe: “Dit is voor mij het moeilijkste seizoen in geruime tijd.” Als belangrijkste redenen wijst hij op het feit dat het het eerste seizoen in DTM is voor hemzelf, voor zijn team SSR Performance en voor Porsche. “We hebben een goede technische crew en we werken eraan om alles verder te verbeteren”, aldus Vanthoor, die zichzelf een duidelijk doel heeft gesteld: “Ik wil mezelf in de kijker rijden en als het kan een overwinning behalen of in ieder geval een keer op het podium staan.” Teamgenoot Dennis Olsen heeft dat al twee keer gedaan. Wat Vanthoor betreft is zijn thuiscircuit de beste locatie om zijn doel te bereiken. Hier beleefde hij immers een van zijn grootste prestaties door in 2014 samen met René Rast en Markus Winkelhock de 24-uursrace van Spa te winnen, iets wat hij in 2020 met Nick Tandy en Earl Bamber in een Porsche nog eens overdeed.

Voor zijn landgenoot Esteban Muth gaat het er zelfs om de eerste punten van het seizoen te scoren. “Mijn tweede seizoen is moeilijker dan het eerste, we hebben het vooral moeilijk tijdens de kwalificatie. We moeten alles op een rijtje krijgen, dan zal het met het scoren van punten ook wel lukken.” De 20-jarige local hero is bijzonder gemotiveerd en dat omwille van de steun die hij van Prinses Delphine krijgt. Zij is het immers die de nieuwe livery voor de Walkenhorst BMW van Muth heeft ontworpen. “Racen voor een thuispubliek is altijd iets speciaals en de steun van Prinses Delphine maakt het nog mooier.” De nieuwe livery wordt vrijdag voor de start van de eerste vrije training op het circuit van Spa-Francorchamps onthuld. 

Bij de mooiste circuits ter wereld

Tijdens de persconferentie waren alle rijders het erover eens dat Spa-Francorchamps, met zijn 7,004 kilometer het langste circuit op de DTM-kalender, behoort tot de mooiste circuits die er zijn. “Spa is een van de beste circuits ter wereld”, vertelt Clemens Schmid (GRT Lamborghini). “Ik hou erg van Spa.

Dat laatst is geen verrassing, want de Oostenrijker eiste in het verleden al eens de polepositie voor de 24-uursklassieker op het veeleisende en glooiende circuit in de Ardennen voor zich op. Laurens Vanthoor is ook overtuigd: “Op dit circuit kun je echt goed racen. Het circuit is leuk om te rijden voor ons als rijders en het zal zeer interessant worden.

Terwijl Muth op Spa voor het eerst in een GT3-auto zal racen (“Het wordt een nieuwe uitdaging voor me”), testte drievoudig DTM-kampioen René Rast begin deze maand al op het Ardense circuit. “In principe is de baan onveranderd gebleven, het enige is dat er minder hobbels zijn dankzij delen die opnieuw zijn geasfalteerd en er zijn ook meer grindbakken.” Sheldon van der Linde, die in Spa al eens samen met zijn broer Kelvin op het podium stond en op Spa net als op de Nürburgring graag weer een 1-2 voor het broederpaar zou willen vieren, zegt: “Het is een old-school track dat erg leuk is.”

Dat de elfde en twaalfde race van het seizoen (start van de races op zaterdag en zondag om 13u30, live op ProSieben vanaf 13.00 uur CEST en in de online stream op tv.DTM.com met vijf minuten zijn ingekort tot 50 minuten plus één ronde, verandert niets aan de strategie voor de rijders en teams.

We gaan er van start tot finish vol tegenaan, zoals we altijd doen”, benadrukt Muth. De rijders denken wel aan het weer. “We houden de buienradar in de gaten, vooral op zaterdag met een kans op regen. Maar we hebben onlangs al in de regen getest.” Ook DTM-puntenleider Sheldon van der Linde voelt zich goed voorbereid op de soms lastige weersomstandigheden in de Ardennen.

Informatie: www.dtm.com

Tickets: https://www.ticket-onlineshop.com/ols/dtm/en/spa/channel/shop/areaplan/venue/event/444435
error: Alert: Content is protected !!