Home > Rallycross > DIVERS > WK en Euro RX: Ide en Vranckx op het podium in Riga, drie op drie voor Kristoffersson

WK en Euro RX: Ide en Vranckx op het podium in Riga, drie op drie voor Kristoffersson

In Riga, Letland, werd vandaag de derde wedstrijd voor het FIA Wereldkampioenschap rallycross afgewerkt. Voor de rijders in RX2e en Euro RX1 stond de slotdag van respectievelijk de derde en vierde wedstrijd van het seizoen op het programma.

foto’s © Johnny Loix

In Euro RX1 (Supercars) reed onze landgenoot Enzo Ide erg snelle rondjes, enkel de starts lukten niet altijd. Vaak ging, net als in de voorgaande wedstrijden, kostbare tijd verloren toen Enzo’s Audi S1 minder snel wegkwam. Daardoor was Ide vaak op achtervolgen aangewezen. Zaterdagochtend lukte Ide nog een beste tijd in de eerste reeks, in de volgende twee reeksen volgden respectievelijk een derde en vierde tijd. Dat leverde na de heats een tweede plek op na de de Zweed Anton Marklund (Hyundai) die de leiding heeft in deze klasse. Na de reeksen werd Enzo Ide tweede in zijn halve finale na … Marklund. De tweede halve finale werd gewonnen door de Noor Sonde Evjen. Ook in de finale kwam Ide niet goed weg terwijl Evjen de leiding nam met zijn Audi van JC Raceteknik. Na een spannend duel met Marklund wist Evjen het laken naar zich toe te trekken. Marklund werd tweede voor Enzo Ide die in de laatste fase van de finale de aansluiting had gevonden met het strijdende duo. Dat Ide bijzonder snel was in Letland werd ook nog eens in de verf gezet door het feit dat hij ook in de finale de snelste rondetijd wist te behalen. Enzo Ide is nu vierde in de tussenstand terwijl Marklund nog steeds comfortabel leidt. Laatstgenoemde kan zich mogelijk in de volgende wedstrijd in Portugal reeds verzekeren van de titel.

In de elektrische klasse RX2e zagen we met de jonge Viktor Vranckx een tweede landgenoot aan het werk. Die legde zowat een gelijkaarrdig parcours af als Ide. Ook Vranckx was tweede na drie reeksen. Vervolgens werd de zestienjarige Viktor derde in zijn halve finale ondanks het feit dat zijn wagen in de fase net na de start schade had opgelopen. Dat leverde hem alsnog een plek in de finale waar hij zich opnieuw een weg baande naar de derde plek, na winnaar Patrick O’Donovan en Isak Sjökvist. Vranckx blijft leider in RX2e en heeft met nog twee wedstrijden voor de boeg een voorsprong van negen punten op de Zweden Isak Sjökvist en Nils Andersson.

In het wereldkampioenschap, dit jaar voorbehouden voor volledig elektrisch aangedreven wagens, was de Zweed Johan Kristoffersson net als op zaterdag de winnaar met de Volkswagen Polo van Kristoffersson Motorsport. Zijn landgenoot Kevin Hansen (Peugeot) werd tweede en de Noor Ole Christian Veiby, Kristofferssons teamgenoot, werd derde. Kristoffersson heerste opnieuw in Letland en was leider na twee verreden heats. Tot slot won deze de eerste halve finale terwijl de Fin Niclas Grönholm de tweede halve finale won. Die laatste kwam in de finale niet verder dan een vijfde plek.

De strijd om de wereldtitel gaat over twee weken verder in Portugal. Daar is er ook de voorlaatste wedstrijd in Euro RX1 met Enzo Ide en tevens zullen de rijders van Euro RX3 (Super1600) daar opnieuw van de partij zijn met onder meer leider Kobe Pauwels.

You may also like
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring
WK en Euro RX: Johan Kristoffersson en Jan Cerny leiden in Duitsland
WK en Euro RX: strijden voor de eer op de Nürburgring
WK Rallycross: Viktor Vranckx en Johan Kristoffersson kampioen
error: Alert: Content is protected !!