Home > #Hoofdnieuws > DTM Spa: terug in de tijd met een sterke Belgische link

DTM Spa: terug in de tijd met een sterke Belgische link

Dat het DTM en België altijd een sterke band gehad hebben, staat buiten kijf. De allereerste wedstrijd ooit was op Belgische bodem, met name op Circuit Zolder en ook de voorbije jaren was DTM steeds in ons land present. Bovendien speelden een aantal Belgische rijders en teams een voorname rol in de sportieve geschiedenis van het kampioenschap en zien we vandaag nog steeds twee snelle Belgen aan het werk in DTM. We nemen u mee in de geschiedenis van het DTM in een eerste periode tot en met 1996.

Foto: © BMW/DTM

Tijdens het weekend van 11 maart 1984 werd op Circuit Zolder een nieuw Duits kampioenschap voor productiewagens boven de doopvont gehouden, een kampioenschap dat vanaf 1986 naar de naam DTM zou luisteren, met als de organisator ITR. Ook in 1986 was de plaats van afspraak voor de eerste race van het seizoen het Limburgse Zolder, met winst voor de Deen Kurt Thiim in een Rover Vitesse. Kurt Thiim was dus de eerste winnaar van een DTM-race ooit, werd dat jaar ook de eerste DTM-kampioen en hij is uiteraard ook de vader van DTM-rijder Nicki Thiim.

In 1987 kleurde het DTM meteen Belgisch, met niet alleen opnieuw een manche op Circuit Zolder, maar vooral de DTM-titel van Eric van de Poele. De BMW Junior-rijder scoorde in iedere race een top-10, won weliswaar geen wedstrijd, maar kroonde zich wel tot de eerste DTM-kampioen in de kleuren van het Beierse merk. Hij won datzelfde jaar ook de 24 uur van Francorchamps in een weekend waarin hij ook de DTM-race in Wunstorf betwistte, een wedstrijd waarin hij ook nog eens het podium behaalde. Van een huzarenstukje gesproken. 

Niets dan grote namen

Het was meteen de start van één van de meest roemruchte kampioenschappen in Europa, met een strijd tussen onder meer BMW, Audi, Alfa Romeo, Ford, Mercedes, Opel en vele andere merken. Naast Eric van de Poele vinden we op de erelijst tot en met 1996 ook driemaal Klaus Ludwig, naast onder meer Frank Biela, Roberto Ravaglia, Hans-Joachim Stuck, Nicola Larini, Bernd Schneider en Manuel Reuter. Echter het lijstje rijders met internationale faam was indrukwekkend, of wat dacht u van Alessandro Nannini, Dario Franchitti, Giancarlo Fisichella, JJ Lehto, Johnny Cecotto, Steve Soper, Jacques Lafitte en andere Dieter Quester.  

Van Belgische zijde was er uiteraard het succes van Eric van de Poele. Bovendien stond Circuit Zolder doorlopend op de kalender tot en met 1994. De Limburgse omloop was daarbij steeds de opener van het seizoen en trok onder de noemer Bergischer Löwe steeds tienduizenden toeschouwers. Belgische rijders waren er in die periode ook, met naast Eric van de Poele ook Jean-Michel Martin, de vader van drievoudig DTM-racewinnaar Maxime Martin en Pierre Dieudonné, recent nog betrokken bij WRT, één van de twee laatste Belgische teams die in DTM actief waren, naast RBM. Maar daarover meer in een tweede deel.

Informatie: www.dtm.com

Tickets: https://www.ticket-onlineshop.com/ols/dtm/en/spa/channel/shop/areaplan/venue/event/444435

error: Alert: Content is protected !!