Home > Moto > MotoGP Oostenrijk: Bagnaia met de hattrick

MotoGP Oostenrijk: Bagnaia met de hattrick

Francesco Bagnaia deed wat hij moest doen. De Italiaan nam de beste start, weerstond aan de aanvallen van zijn Ducati-teamgenoot Jack Miller en bracht de fabrieksmachine tenslotte als eerste over de streep. Maar daarmee was niet alles gezegd want het was de branie van puntenleider Quartararo en zijn Yamaha die de race in de eindfase kruidde.

foto: ©motogp.com

Bij de start moest Bastianini met de Gresini Ducati de eer laten aan Bagnaia. De Lenovo Ducati fabrieksmachine stoof weg en het was de verdienste van “Bestia” dat hij nog kon aanklampen en kon meedingen voor de strijd aan de kop. Maar het zou de mechaniek zijn die Bastianini de das om deed toen de Italiaan met problemen aan de kant moest. Miller drong dan aan maar leider Bagnaia hield de teugels strak. Achter hem waren er diverse valpartijen en de tegenstand deed zijn best om elkaar in de wielen te rijden. Dat was uiteindelijk voordelig voor Quartararo. De puntenleider volgde eerst gedwee, maar vond daarna het ritme en schoof Jack Miller van de tweede plaats met een verrassende en briljante inhaalactie aan de nieuwe chicane. Quartararo naar de tweede plaats en de Fransman had slechts een goede acht tienden te kort op de winnaar. Jack Miller mocht op de derde podiumtrede. Quartararo’s titelrivaal, Aleix Espargaro, bracht de Aprilia binnen op de zesde plaats en kon enkel de schade beperken op dit snelle circuit, dat op maat is gesneden van Ducati. Quartararo blijft ruim leider in de tussenstand van het kampioenschap, voor Espargaro.

Moto2: Baltus naar mooie puntenfinish

Er was een ommekeer in de Moto2, waar poleman Ai Ogura (Team Honda Asia) een zeer sterke race neerzette en de winst greep. Ogura moest slechts heel even uitdager Vietti voor zich dulden. Celestino Vietti viel daarna terug, vocht voor het podium en was duidelijk de snelste man in het veld. Maar de Italiaan mispakte zich toen hij Chandra (Team Honda Asia) van de tweede plaats wilde zetten. Hij viel in bocht drie en mocht meteen zijn zege-ambities opbergen. Ogura werd echter nog eens verrast, toen ploeggenoot Chandra hem probeerde te verschalken in de voorlaatste bocht, ondanks de vraag van het team om de posities te behouden. Ogura reageerde onmiddellijk en ging langsheen Chandra in de laatste bocht. Jake Dixon zette de Zinia GASGAS Aspar Team machine na een bewogen en felbevochten race op de derde plaats. Dixon ging daartoe in de laatste bocht nog voorbij rookie Pedro Acosta (Red Bull KTM). Diens ploeggenoot Augusto Fernandez kende een moeilijke race maar beperkte de schade met een vijfde plaats. De zege van Ogura betekent wel dat de Japanner de leiding in de tussenstand overneemt voor… één punt. Of de gouden periode van Fernandez met deze definitief is beëindigd, zullen we weten in Misano.

Onze landgenoot Barry Baltus (RW Racing GP) reed een zeer mooie race. Na de start maakte hij lang pas op de plaats met een zeventiende positie. Maar Baltus profiteerde van heel wat missers en valpartijen van de concurrentie om uiteindelijk op te klimmen naar een twaalfde plaats. Een mooie puntenscorende positie!

Moto3 leverde opnieuw een typische race voor deze serie. Een groep van een tiental rijders kon wegbreken en het ging in typische stijl naar de laatste rondes. Slipstreamen, het betere duw- en trekwerk, uitrem maneuvers en positiegevechten… Het leidde tot een duel in de laatste ronde tussen de Japanners Ayumi Sasaki (Sterilgarda Husqvarna Max) en Tatsuki Suzuki (Leopard Racing), dat werd gewonnen door Sasaki. In het kampioenschap blijft Sergio Garcia leider, voor zijn AutoSolar GASGAS Aspar teamgenoot Izan Guevara.

error: Alert: Content is protected !!