Home > #Hoofdnieuws > WRC Finland: thuisfeestje van Rovanperä?

WRC Finland: thuisfeestje van Rovanperä?

Dit weekend zijn we toe aan de achtste van dertien manches van het WRC 2022. Sportief lijkt alles nu al in een vaste plooi te vallen, met een oppermachtige Kalle Rovanperä, die in zijn Toyota al vijf van de zeven wedstrijden won. Voor Thierry Neuville, die dit seizoen driemaal op het podium stond, maar nog niet won, is het vooral kijken naar de strijd om de tweede plaats, een plek die hij al vijfmaal behaalde in het WK Rally. Finland is uiteraard een razendsnelle wedstrijd en de thuisrace van WK-leider Rovanperä.

De grindwegen in Finland bieden veel grip en staan garant voor hoge snelheden. Hoewel de stijl van de wedstrijd vergelijkbaar is met die van de vorige afspraak in het WK, me name de Rally van Estland, zijn de proeven in Finland nog sneller. Het Scandinavische land heeft bovendien een rijke WRC-geschiedenis en is een van de weinige landen die sinds de start van het kampioenschap in 1973 elk jaar een WRC-evenement op het programma heeft staan.

Het programma begint op donderdagavond met de 3,48 km lange Harju-proef. Het vrijdagprogramma is veel uitgebreider, met negen proeven die samen 124,91 km lang zijn. Op zaterdag is de lengte van de klassementsproeven nog groter, met acht KP’s voor een totaal van 150,30 km. De Rally Finland eindigt op zondag met de laatste proeven, waaronder de 11,12 km lange Ruuhimäki Power Stage.

Thierry Neuville wil in Finland goed presteren: “Rally Finland is waarschijnlijk de snelste rally van het seizoen! De proeven gaan hoofdzakelijk over brede wegen die zeer snel zijn en veel grip bieden en het is zeer uitdagend. Je moet echt vertrouwen hebben in je auto en je nota’s. Ik denk dat Estland de perfecte voorbereiding was om naar Finland te trekken, aangezien beide vrij gelijkaardig zijn, behalve dat Finland iets moeilijker is omdat het hogere gripniveau betekent dat de bochtensnelheid groter is. Zoals altijd zullen er veel Finnen zijn, maar we zullen ons best doen om een sterk resultaat neer te zetten tijdens het evenement.”

error: Alert: Content is protected !!