Home > Rallycross > DIVERS > Euro RX Zweden: Viktor Vranckx wint in RX2e

Euro RX Zweden: Viktor Vranckx wint in RX2e

In het Zweedse Höljes werd vandaag de tweede en laatste dag van de tweede wedstrijd van het Europese kampioenschap rallycross in RX1 en RX3 afgewerkt. Verder was er ook de openingswedstrijd van RX2e, de eerste volledig elektrische klasse ooit in rallycross, en daar kregen we een Belgische succes.

foto’s copyright Johnny Loix

In RX2e weerklonk de Brabanconne dankzij een prachtige prestatie van de zestienjarige Viktor Vranckx. Vranckx wordt begeleid door de kampioen van vorig jaar, Guillaume De Ridder en toont zich een goede leerling. Vranckx stond aan de leiding na de drie reeksen, won op prachtige wijze zijn halve finale en ook in de finale stond er geen maat op het piepjonge talent. Stress leek de jonge rijder onbekend en ook tijdens de interviews toonde hij zich erg nuchter. Vranckx gaat uiteraard als leider naar de Nürburgring, waar de tweede wedstrijd voor RX2e zal plaatsvinden. “Het is een droom die uitkomt!”, riep Viktor Vranckx, en waar kan dat dan beter gebeuren dan tijdens het Magic Weekend, de bijnaam die het evenement in Höljes al een tijdje heeft.

In Euro RX1 kwam de Noor Oliver Solberg, in het WRC actief voor Hyundai, nog eens proeven van rallycross. En ook in Höljes reed hij met een Hyundai i20 en dat voor het team Hedströms Motorsport. Solberg leidde de stand na de twee reeksen op zaterdag en na de derde en laatste reeks was hij tweede, na een ontketende Anton Marklund, eveneens onderweg met een Hyundai i20. De beste tijden in de drie reeksen werden verdeeld onder Oliver Solberg, Anton Marklund en viervoudig wereldkampioen Johan Kristoffersson. De Noor Andreas Bakkerud, regerend Europees kampioen, was vierde na de heats. Bakkerud was met een Audi S1 aanwezig voor EKS en was teamgenoot van onze landgenoot Enzo Ide. Met een waaier aan sterke namen die in Höljes eenmalig kwamen deelnemen aan deze Europese wedstrijd werd het snel duidelijk dat het voor de reguliere rijders moeilijk zou worden om één van de vijf plekken in de finale te bemachtigen. En zo geschiedde. Enkel de erg sterk rijdende Anton Marklund en de Fransman Jean-Baptiste Dubourg wisten op de grid van de finale plaats te nemen. Zij werden vergezeld van Andreas Bakkerud, Oliver Solberg en Johan Kristoffersson. Er volgde een stevige strijd waarbij uiteindelijk Oliver Solberg het laken naar zich toe trok tot grote vreugde van teambaas Peter Hedström. Anton Marklund werd tweede voor Jean-Baptiste Dubourg. Andreas Bakkerud en Johan Kristoffersson dienden op te geven tijdens de finale.

Voor onze landgenoot Enzo Ide werd het geen makkelijk weekend na zijn tweede plek eerder in Hongarije. Ide toonde dat de snelheid er wel degelijk in zat maar raakte vaker dan hem lief was verstrikt in het starttumult. Ide was nog zesde na drie reeksen en mocht in zijn halve finale starten vanop de tweede plek. Maar daar liep het uiteindelijk nogmaals mis in de start. Van aan de buitenzijde drukte de Pool Marcin Gagacki met zijn Ford Fiesta het veld bij elkaar waarbij Enzo Ide als voornaamste slachtoffer achterbleef. De Audi van Ide ging rond en de kansen op een plek in de finale waren voorgoed verdwenen. Ide raapte uiteindelijk slechts drie luttele puntjes in Zweden, terwijl Marklund er zestien op zak heeft. Gagacki zou later nog een straftijd van vijf seconden krijgen.

Later op de avond verscheen het bericht dat de Hyundai van Oliver Solberg drie kilo te veel zou wegen. Daarvoor werd Solberg gediskwalificeerd in de finale. Zo wint Anton Marklund alsnog de wedstrijd, voor de Fransman Jean-Baptiste Dubourg en de Noor Andreas Bakkerud. Marklund krijgt dan ook de volle twintig punten en heeft nu reeds achttien punten voorsprong op de Let Janis Baumanis en 21 op onze landgenoot Enzo Ide.

In RX3 keek iedereen uit naar een nieuw duel tussen onze landgenoot Kobe Pauwels (Audi A1) en de Tsjech Jan Cerny (Skoda Citigo). Na de reeksen was het dan ook Kobe Pauwels die mede dankzij een schitterende derde reeks op zondag helemaal bovenaan stond. Pauwels verslikte zich echter in de start van zijn halve finale en moest de Portugees Joao Ribeiro voor zich dulden. Vervolgens verliep de start ook in de finale niet vlotjes en zo zag Pauwels de Noor Marius Solberg Hansen verrassend naar de overwinning rijden met zijn Skoda Fabia. Pauwels werd tweede op een zucht van de winnaar maar zag eerder één van zijn belangrijkste rivalen, Jan Cerny, stranden in de halve finale. Pauwels krijgt zestien punten voor zijn tweede plaats terwijl Cerny vrede moet nemen met slechts twee puntjes. We zagen in Zweden nog een landgenoot in RX3, Nick Snoeys. Snoeys reed met de kleine Ford Ka voor wat hij waard was, amuseerde zich zichtbaar en werd uiteindelijke derde in zijn halve finale. Een mooi resultaat dat zeven kampioenschapspunten opleverde. Het kampioenschap voor RX3 vervolgt in Duitsland, op de Nürburgring.

error: Alert: Content is protected !!