Home > Rallycross > DIVERS > EURO RX Zweden: Oliver Solberg leider na de eerste dag

EURO RX Zweden: Oliver Solberg leider na de eerste dag

In het Zweedse Höljes werd vandaag de eerste dag van de tweede wedstrijd voor het Europese kampioenschap rallycross RX1 (Supercars) en RX3 (Super1600) afgewerkt. Verder was er ook de openingswedstrijd voor RX2e.

foto’s copyright Johnny Loix

Vier landgenoten, verdeeld over de drie klassen, nemen ook deel in Zweden dat zijn Enzo Ide (RX1), Kobe Pauwels en Nick Snoeys (RX3) en Viktor Vranckx (RX2e).

In Euro RX1 kreeg Enzo Ide naast de reguliere tegenstanders zoals de Zweed Anton Marklund en de Fransman Jean Baptiste Dubourg ook nog eens stevige concurrentie van onder meer de Zweed Johan Kristoffersson en de Noor Oliver Solberg. En het is die laatste die zich een week na de WRC wedstrijd in Kenia meteen in zijn sas voelde in Höljes. Met de Hyundai i20 van Hedströms Motorsport was de zoon van Petter Solberg de snelste in de eerste reeks en vervolgens volgde een derde tijd, voldoende om na twee heats voorlopig te leiden. De Zweed Anton Marklund, eveneens onderweg met een Hyundai i20, maar dan van Set Promotion, is tweede dankzij twee tweede tijden. Regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson volgt op de derde plek met zijn Volkswagen Polo. Onze landgenoot Enzo Ide is voorlopig achtste na respectievelijk een tiende en zesde tijd. In beide heats raakte Ide van bij de start verstrikt in het verkeer en telkens wist hij zich in zijn startgroep nog naar een tweede plek te werken, wat aantoont dat de snelheid er zeker is. Wanneer het zondag ook nog in de start lukt, mag Ide hopen op een nieuwe finale na het podium eerder dit seizoen in Hongarije.

In Euro RX3 zien we met Kobe Pauwels en Nick Snoeys twee landgenoten aan het werk. In de eerste heat werd de baan steeds droger en dus ook sneller. Toch kon Pauwels met de Audi van Volland Racing nog een vijfde plek in de wacht slepen. In de volgende heat kwam er een tweede tijd op de tabellen, en dat resulteert in een voorlopige derde plaats na twee reeksen. Het is de verrassende Noor Martin Kjaer die met een Ford Fiesta na twee heats helemaal bovenaan staat. Ook de tweede plek van een andere Noor, Marius Solberg Hansen (Skoda Fabia) had niemand meteen verwacht. Nick Snoeys (Ford Ka) is voorlopig dertiende na een tiende en dertiende tijd.

In RX2e begon onze landgenoot Viktor Vranckx, nog steeds maar zestien, prima aan de wedstrijd. In verraderlijke omstandigheden lukte het hem in de eerste reeks de snelste van het pak te zijn. Daarna volgde een tweede reekstijd en daarmee staat hij, gecoacht door regerend kampioen in deze klasse, Guillaume De Ridder, voorlopig eerste voor de Zweden Nils Andersson en Isak Sjökvist.

Zondagvoormiddag gaat de actie verder met de derde reeks alvorens de fase van de finales aanvangt.

error: Alert: Content is protected !!