Home > #Hoofdnieuws > WRC Kenia: Rovanperä nu al zeker van de titel?

WRC Kenia: Rovanperä nu al zeker van de titel?

Kalle Rovanperä is de winnaar van de Safari Rally in Kenia. De 21-jarige Fin was sneller dan zijn teamgenoten Elfyn Evans en Takamoto Katsuta. Thierry Neuville (Hyundai) werd vijfde en pakte nog vijf punten in de Powerstage. Met zijn vierde overwinning van het seizoen is Rovanperä goed op weg naar zijn eerste wereldtitel.

Foto: © Toyota

De op twee na laatste proef in Kenia was Frans getint. Sébastien Loeb (Ford) was sneller dan zijn team- en landgenoot Adrien Fourmaux en Sébastien Ogier (Toyota). De top drie pakte weinig risico met het oog op de powerstage. Thierry Neuville (Hyundai) werd vierde in de klassementsproef en lijkt op weg naar de vijfde plaats in Kenia.

Ott Tänak (Hyundai) moest voor de start van de voorlaatste proef opgeven na een fout met de stuurbekrachtiging. De Est stond in Kenia op de elfde plaats. Sébastien Ogier werd tweede en Takamoto Katsuta derde. Thierry Neuville won wel nog de powerstage in Kenia en pakte zo nog een extra vijf punten mee. Loeb behaalde nog vier punten, Ogier drie, Gus Greensmith (Ford) twee en Adrien Fourmaux één. “We hebben het maximale bereikt wat we konden. De vijfde plaats pakken na alle problemen en rotzooi die we hebben meegemaakt, mag waarschijnlijk een bevredigend resultaat worden genoemd. Het is een zwaar en uitdagend weekend geweest en deze ochtend was geen uitzondering. Onze focus was duidelijk om iets uit de Power Stage te halen, wat ons in ieder geval gelukt is. Er valt niet veel meer te zeggen”, vertelde Neuville na de rally.

Kalle Rovanperä wint al zijn vierde rally van het seizoen. De 21-jarige Fin had bijna een minuut voorsprong op Elfyn Evans en Takamoto Katsuta. Sébastien Ogier werd vierde, dus het was een demonstratie van Toyota. “Het voelt geweldig,” straalde Rovanperä. “Ik moet zeggen dat dit de moeilijkste rally was die ik ooit heb gereden en als ik eerlijk ben, moeten we het team gewoon bedanken.” Rovanperä heeft nu al bijna drie rally’s voorsprong op zijn eerste achtervolger, Thierry Neuville. Zonder al te veel pech lijkt Rovanperä op weg naar zijn eerste wereldtitel. Dat zou hem ook veruit de jongste wereldkampioen ooit maken. De Brit Colin McRae was 27 toen hij de wereldtitel pakte in 1995. Rovanperä zal net 22 zijn geworden wanneer de laatste rally wordt gereden. Dat zou maar één van de vele records zijn die de jonge Fin al heeft verbroken. In 2020 was hij met zijn negentien jaar de jongste rijder ooit die een podiumplaats behaalde en in 2021 werd hij op twintigjarige leeftijd de jongste rallywinaar ooit nadat hij de Rally van Estland won.

De tussenstand na zes rally’s:

  1. Kalle Rovanperä (145 punten)
  2. Thierry Neuville (80 punten)
  3. Ott Tänak (62 punten)
  4. Takamoto Katsuta (62 punten)
  5. Craig Breen (60 punten)
  6. Elfyn Evans (57 punten)

Toyota staat steviger aan de leiding na de Safari Rally:

  1. Toyota (246 punten)
  2. Hyundai (184 punten)
  3. Ford (144 punten)

De volgende rally is binnen drie weken in Estland.

error: Alert: Content is protected !!