Home > F1 > F1: FIA neemt maatregelen om porpoising te verminderen

F1: FIA neemt maatregelen om porpoising te verminderen

Foto ©: Mercedes

Naar aanleiding van verzoeken van verschillende teams, waaronder Mercedes, heeft de FIA laten weten dat zij maatregelen heeft genomen om porpoising – de stuiterende beweging van de auto – in de Formule 1 te verminderen.

Porpoising zal door de FIA en haar medische teams worden onderzocht. In Azerbeidzjan was dit fenomeen het afgelopen weekend goed zichtbaar en veel rijders klaagden over rugpijn, zoals Lewis Hamilton die buiten adem was bij de finish van de Grand Prix in de straten van Baku. De FIA werd vervolgens door teams geraadpleegd, zodat ter zake maatregelen konden worden genomen in het belang van allen. Na te hebben geluisterd, besloot de FIA actie te ondernemen voor de veiligheid van de rijders.

“Na de achtste race van dit seizoen van het FIA-wereldkampioenschap Formule 1, waar het fenomeen van porpoising in de nieuwe generatie Formule 1-auto’s en het effect daarvan tijdens en na de race op de fitheid van de rijders opnieuw zichtbaar werd, heeft de FIA besloten maatregelen te nemen. De FIA heeft besloten dat het in het belang van de veiligheid noodzakelijk is om in te grijpen en van de teams te eisen dat zij de nodige aanpassingen doorvoeren om dit verschijnsel te beperken of te elimineren.”

Eén van de eerste maatregelen die teams met té veel porpoising op dat moment te wachten staat, is het verplicht moeten verhogen van de wagen. Het gaat om een verhoging van tien millimeter. Mochten de limieten na verhoging nog steeds overschreden worden, kan er zelfs diskwalificatie van de auto volgen. Dat is zuur voor teams als Mercedes en Ferrari, die over het algemeen veel last van hebben van porpoising. Andere maatregelen zijn het onderzoeken van de vloer van de auto, zowel het ontwerp als de slijtage. Maar de FIA zal ook onderzoeken hoe porpoising het best kan worden gemeten. Na de race in Canada zullen de teams deze maatregelen moeten volgen. Dit weekend zullen deze maatregelen nog niet gelden omdat het natuurlijk kort dag is richting de Grand Prix van Canada. Naast de maatregelen voor de korte termijn zal de FIA “een technische bijeenkomst met de teams beleggen om maatregelen vast te stellen die de neiging van auto’s om dergelijke verschijnselen op de middellange termijn te vertonen, zullen verminderen”.

De maatregelen tegen porpoising zijn zeker niet omstreden in de Formule 1. Red Bull-teambaas Christian Horner suggereerde na de Grand Prix in Azerbeidzjan dat elke regelwijziging oneerlijk zou zijn tegenover de teams die geen last hadden van het probleem. Maar als we dieper graven in wat de FIA van plan is, blijkt dat het bestuursorgaan de zaken iets anders benadert dan Horner misschien vreesde. In feite bestaat de mogelijkheid dat de FIA limieten oplegt die het concurrentievoordeel van Mercedes op korte termijn eerder zouden kunnen belemmeren dan helpen.

error: Alert: Content is protected !!