Home > F1 > F1 Canada: de chaotische editie van 2011

F1 Canada: de chaotische editie van 2011

Foto ©: F1

Winnen met zes pit stops, dat zie je niet vaak. Jenson Button won een chaotische, vier uur durende Canadese Grand Prix die zes pitstops omvatte in 2011 en het was een van de grootste prestaties in de geschiedenis van de Formule 1.

De race begon achter de safety car omdat het onmogelijk zou zijn voor 22 auto’s om tegen elkaar te racen op een heel natte baan. Gelukkig nam de regen af en begon het circuit op te drogen, zodat de safety car de pits in dook. Helaas was er een botsing tussen Red Bull-rijder Mark Webber en Button’s teamgenoot, Lewis Hamilton. Opnieuw kwam de safety car naar buiten en de normale race werd opnieuw uitgesteld.

Toen de race werd hervat, had Jenson Button een botsing met Lewis Hamilton. Voor die crash, kreeg Button een straf en viel terug in de volgorde. Button wisselde naar intermediate banden en maakte tijd goed totdat de safety car zijn derde verschijning maakte in ronde twintig. De race werd echter voor meer dan twee uur onderbroken door hevige regenval. Toen de race werd hervat, kwam de safety car opnieuw naar buiten en veroorzaakte een nieuwe ronde van pitstops om terug te schakelen naar intermediate banden omdat de baan snel opdroogde. Echter, de safety car kwam weer naar buiten en Button was weer de boosdoener, met zijn nieuwe slachtoffer Ferrari’s Fernando Alonso, waardoor de Spanjaard moest opgeven.

Helaas, door de crash met Alonso zakte hij verder naar beneden na een vijfde pitstop. Dit was echter niet het einde van Buttons problemen. De Britse rijder moest een zesde pit stop maken. De reden: Een drive-through penalty voor te hard rijden in de pitlane. Het leek erop dat de race over was voor Button. Toch gaf hij niet op. De baan droogde aanzienlijk op. In de wisselende omstandigheden en verschillende bandenwissels, was Button de beste om zich aan te passen. Echter, hij draaide alles om toen hij in het zicht was van het podium, maar achter leider Sebastian Vettel, Mark Webber en Michael Schumacher.

Webber maakte een fout, waardoor Jenson Button als derde stond, voordat hij een ronde later korte metten maakte met Schumacher. Met nog vijf ronden te gaan, reed hij drie seconden achter Vettel en at hij diens voorsprong met een halve seconde per ronde in. Button was het gat aan het dichten op Vettel. Bij het ingaan van de laatste ronde, reed Button maar een halve seconde achter Vettel. Maar Vettel maakte een grote fout en schoof naast de baan. Dat liet Button toe om hem in te halen. Toen hij over de finishlijn kwam, had Jenson Button het ongelooflijke gedaan en een dramatische Canadese Grand Prix gewonnen.

error: Alert: Content is protected !!