Home > Rallycross > DIVERS > Euro RX Zweden: Europees, met een vleugje WK

Euro RX Zweden: Europees, met een vleugje WK

Begin juli wordt in het Zweedse plaatsje Höljes de tweede manche van het FIA Europese kampioenschap rallycross afgewerkt, en dat voor de klassen RX1 èn RX3. Ook de openingsmanche voor RX2e staat daar gepland. Daarnaast is er een demo van de nieuwe electrische wagens voor het wereldkampioenschap rallycross, dat een maand later officieel start.

Foto copyright Johnny Loix

U leest het goed, in Höljes is er nog geen echte start van het wereldkampioenschap. Dat geeft de teams tijd om de wagens optimaal klaar te krijgen voor de start op de Nürburgring in Duitsland.

Zo is de hoofdrol net als in het Hongaarse Nyirad opnieuw weggelegd voor de rijders van het Europese kampioenschap in de klasse RX1 (voorheen Supercars). En daar zien we uiteraard onze landgenoot Enzo Ide aan het werk met zijn Audi S1 van EKS. Ide is permanent rijder, net als de Zweed Anton Marklund met zijn Hyundai i20 , recent winnaar in Hongarije waar hij Ide nipt achter zich liet, de Let Janis Baumanis (Peugeot) en de Fransman Jean-Baptiste Dubourg (Peugeot). De permanente rijders krijgen stevige concurrentie in Zweden. De Zweed Johan Kristoffersson, viervoudig wereldkampioen rallycross, prijkt op de deelnemerslijst met een Volkswagen Polo. De Noor Andreas Bakkerud, regerend Europees kampioen, zal Enzo Ide als teamgenoot vervoegen bij EKS en dan is er nog de Noor Oliver Solberg die een Hyundai i20 van Hedströms Motorsport zal besturen.

In RX3 (Super1600) zullen we met Kobe Pauwels (Audi A1) en Nick Snoeys (Ford Ka) twee landgenoten aan het werk zien. Kobe Pauwels komt na zijn winst in Hongarije uiteraard als leider naar Höljes. Pauwels, uitkomend voor Volland Racing, mag zich binnen het Duitse team aan stevig weerwerk verwachten van de Duitser Nils Volland. De Pool Damian Litwinowicz komt aan de start met een gelijkaardige Audi. En dan mogen we de kansen van de Tsjech Jan Cerny met de kleine Skoda Citigo niet onderschatten. Verder zien we met de Noor Guttorm Lindefjell (Skoda Fabia) een oude bekende aan de start verschijnen.

De deelnemerslijst voor RX2e wordt later vrijgegeven maar daar mogen we met Viktor Vranckx alvast een vierde Belg aan de start verwachten.

error: Alert: Content is protected !!