Home > F1 > F1 Azerbeidzjan: Verstappen wint, pech voor Ferrari

F1 Azerbeidzjan: Verstappen wint, pech voor Ferrari

Foto ©: Red Bull

In Azerbeidzjan stond de achtste race van het F1-seizoen op de kalender. Max Verstappen (Red Bull) was de beste in Baku, waardoor de Nederlander zijn leidersplaats in het klassement verstevigt. Sergio Perez (Red Bull) eindigde als tweede, George Russell (Mercedes) als derde. Ferrari zag beide rijders uitvallen met motorproblemen.

De race op het Baku City Circuit begon zonder problemen. Iedereen kwam ongeschonden door de eerste sector. Na enkele ronden was er een probleem bij de Ferrari van Carlos Sainz. De Spanjaard zei dat zijn “systeem het had begeven”. Alweer pech voor Sainz. Dat voorval zorgde voor een virtual safety car en Charles Leclerc besloot om de pitstraat binnen te gaan. Die pitstop ging niet snel, waardoor Verstappen van plek drie naar plek twee opschoof. Iets na een kwart van de race zat Max Verstappen Sergio Perez op de hielen en kort daarna kon de regerend wereldkampioen met DRS voorbij Perez. De Nederlander was nu de leider in de race. Perez kreeg ook de opdracht van het team om “niet terug te vechten”. De Mexicaan dook ook naar binnen en veranderde naar de harde band. Het was geen goede pitstop en daardoor kon Leclerc voorbij Perez naar plek twee. Ook Max Verstappen ging naar binnen en zijn bandenwissel was een stuk beter dan die van Perez. Intussen ging Leclerc wel naar de eerste plek in de race.

Maar iets voor halfweg in de race ging het opnieuw mis bij Ferrari. Na Carlos Sainz, begaf ook bij Charles Leclerc de motor. Een dubbele uitvalbeurt dus voor de Scuderia. Later bleek dat het een hydraulisch probleem was voor Sainz en een geplofte Ferrari-krachtbron voor Leclerc. De Ferrari is wel snel, maar de techniek is duidelijk nog niet op orde. Zo ging Max Verstappen terug naar de kop van de race, gevolgd door Sergio Perez en George Russell. Ook andere Ferrari motoren begaven het. Guanyu Zhou (Alfa Romeo) lag op puntenkoers, maar viel uit na een technisch probleem. Haas, dat ook rondrijdt met een Ferrari-power unit, zag Kevin Magnussen uitvallen nadat ook zijn motor het begaf. Intussen schoof Lewis Hamilton (Mercedes) op naar de vijfde plek. Na de opgave van Magnussen was er een safety car, dus besloot de top drie om naar binnen te gaan voor een pitstop. Ook Hamilton deed dat, waardoor de AlphaTauri’s van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda opschoven naar plek vier en vijf. Lang kon Tsunoda niet van zijn vijfde plek genieten, want enkele ronden later had Hamilton de Japanner al te pakken.

Met nog vijftien ronden te gaan was het gat tussen Verstappen en Perez twaalf seconden. Yuki Tsunoda, die opweg was naar een sterk resultaat, zag zijn DRS stukgaan. De Japanner moest naar binnen en viel terug naar plek dertien, buiten de punten. Intussen had Hamilton ook Pierre Gasly te pakken, waardoor de Brit opschoof naar de vierde plek. Drie ronden voor het einde had ook Lance Stroll (Aston Martin) pech. Hij was de vijfde uitvaller van de dag. Verstappen had meer dan twintig seconden voorsprong op Perez, waardoor de Nederlander zijn vijfde overwinning van het seizoen behaalde. Perez eindigt als tweede, waardoor de Mexicaan voorbij Leclerc gaat in het klassement. Mercedes kan tevreden zijn met plek drie en vier van Russell en Hamilton.

error: Alert: Content is protected !!