Home > Entertainment > Getaway Driver: “The Italian Job”, duurzaam en bij u thuis

Getaway Driver: “The Italian Job”, duurzaam en bij u thuis

Het artwork op de doos laat ons een Mini zien die wordt achtervolgd door de “Polizia” in enkele Giulia’s. Waar hebben we dat nog gezien? Getaway Driver is niet zozeer een race-spel dan wel een achtervolging. “The Italian Job” zegt u? Juist ja…

foto’s: ©willy bouchez

Kijk dat is nu het mooie aan bordspellen: geen schermen, geen kabels en geen elektriciteit. Met de huidige energieprijzen zouden we dat allemaal eerder een voordeel noemen. De wagentjes zijn uit hout gesneden, andere onderdelen zijn dan weer van plastic. De modelbouwer onder ons, die kan aan de slag met een bijgeleverd veld aan klevers om de modelletjes op te smukken met belettering, wielen, ruiten, enz… In het spel probeert de vluchteling (of moeten we zeggen “crimineel”?) doorheen de stad te ontkomen aan de achtervolgende politie. En inderdaad, de modelletjes lijken verdacht veel op een Alfa en een Mini.

Pantserwagens, spijkermatten en makreelblikjes

Elke ronde verloopt via een vast stramien. De politie mag de volgende tegel van de stadskaart kiezen en omgekeerd neerleggen, de vluchtauto kiest vervolgens welke “vluchtweg” hij neemt. Zowel voor politie als voor de boef kennen de stadstegels obstakels. De politie probeert het net te sluiten en kan daartoe beroep doen op de patrouillewagens, maar ook op een motor, een helikopter en zelfs een pantserwagen! Bovendien kunnen ze de wegen afzetten met betonblokken of een spijkermat.

De boef rijdt alleen, maar heeft ook wel wat truukjes in de hoge hoed. Hij kan obstakels leggen en ontwijken, de achterbuurt inrijden, op twee wielen ontsnappen of een handlanger inzetten om de politie te misleiden. Onderweg probeert hij zijn opgeslagen buit op te pikken en in goed een half uur tijd kan de vluchtwagen zich een weg doorheen de stad banen. De politie, die tracht uiteraard de vluchtauto klem te rijden. Als alle tegels (die verborgen zitten in een ondoorzichtige zak) zijn opgebruikt, kan de politie niet anders dan de laatste tegel leggen: de ontsnappingstegel. Maar als de boef zich in de loop van het spel vastrijdt, geen speciale kaarten meer kan uitspelen en geen richting op kan zonder in de armen van de politie te rijden, dan winnen de ordehandhavers.

De opzet is zeer leuk. Het is eigenlijk een manier van racen… De stad kan nooit voorbij fysieke obstakels gaan, zoals de tafelrand. In het spel zitten enkele kartonnen tekeningen waarmee je vooraf het “parcours” kan beperken. Maar evengoed kan je je telefoon op de tafel laten liggen, of een schoendoos of…een blikje makreel!

Getaway Driver (van 999 games) is er voor twee spelers (maar inbegrepen zit ook een solo variant), en met wat specifieke opdrachtkaarten kan je alles nog uitdagender maken. Of je de boef pakt, en of je uit de stad kan ontsnappen hangt af van een klein beetje geluk, maar wordt uiteindelijk toch grotendeels bepaald door de tactiek die je onderweg kiest.

ANDERE BORDSPELLEN

Formula D: racen op de keukentafel

error: Alert: Content is protected !!