Home > F1 > F1 Azerbeidzjan: wat is een stratencircuit?

F1 Azerbeidzjan: wat is een stratencircuit?

Foto ©: F1

Er zijn zeven verschillende stratencircuits in de Formule 1. Dit weekend reizen de rijders af naar één van die zeven stratencircuits, het Baku City Circuit in Azerbeidzjan. Wat is een stratencircuit nu precies?

Er zijn verschillende circuittypes die tegenwoordig in de Formule 1 worden gebruikt. Het eerste en meest voorkomende type is het racecircuit of road course. Circuits zoals Silverstone, Monza en de Hungaroring zijn ontworpen en gebouwd om te racen. Het tweede type is het stratencircuit. Monaco en Singapore worden bereden op echte openbare wegen, ontworpen voor wegauto’s en zijn afgezet met hindernissen.

Montreal en Melbourne zijn ook stratencircuits, maar van een ander kaliber. Beide hebben uitloopstroken en een groter aantal hogesnelheidsbochten dan de meer dicht opeengepakte straatcircuits. Het derde type zijn de hybride-circuits die kenmerken hebben van zowel weg- als stratencircuits. Abu Dhabi probeert deels stratencirtcuit en deels wegcircuit te zijn, terwijl het inmiddels verdwenen circuit van Korea ook ontworpen is met een “straat”-sector.

Wat is een stratencircuit?

Een stratencircuit is een motorsportcircuit dat bestaat uit tijdelijk afgesloten openbare wegen van een stad of dorp, die voor motorraces worden gebruikt. Aangezien het oppervlak van het circuit oorspronkelijk voor normale snelheden is bedoeld, vinden racepiloten stratencircuits vaak hobbelig en hebben ze te weinig grip. Uitloopzones zijn soms onbestaande, waardoor rijfouten duurder uitvallen dan op speciaal aangelegde circuits met bredere uitloopzones.

Volgens de definitie zijn er zeven stratencircuits in de F1 vandaag: Jeddah, Melbourne, Miami, Monaco, Baku, Montreal en Singapore. Elk stratencircuit is ook anders. Monaco is een stratencircuit, met vangrails langs de baan en zeer beperkte uitloopstroken. Singapore ligt op de openbare wegen en is iets vergevingsgezinder dan Monaco. Montreal daarentegen is bijna een hybride, met kenmerken van een stratencircuit en een wegcircuit.

error: Alert: Content is protected !!