Home > F1 > F1 Azerbeidzjan: vooruitblik

F1 Azerbeidzjan: vooruitblik

Foto ©: F1

Dit weekend staat de Grand Prix van Azerbeidzjan op het programma in de Formule 1. Het Baku City Circuit heeft in de loop der jaren voor een aantal memorabele races gezorgd en komt nu in een cruciaal punt in het Formule 1-seizoen. Hier is alles wat u moet weten over de GP van Azerbeidzjan.

De Grand Prix van Azerbeidzjan staat sinds 2016 op de F1-kalender en is sindsdien een vaste waarde. Het circuit wordt beschouwd als een van de populairste stratencircuits op de kalender en dat is zeker niet zomaar. Sector één, vaak omschreven als deels Monza, deels Monaco, bevat drie linkse bochten voordat je in de krappe sector twee terechtkomt. Sector twee is ook de thuisbasis van het beruchte kasteelgedeelte, dat in de loop der jaren veel rijders heeft verrast, met name Charles Leclerc (Ferrari) in 2019. Sector drie is echter het grootste geschenk van het circuit, waar er een behoorlijk lang stuk is van bijna twee kilometer lang. Het circuit heeft twee DRS-zones, de eerste bij de pitstraat en de tweede bij het uitkomen van bocht één.

Het kampioenschap

Max Verstappen (Red Bull) heeft tijdens de Grand Prix van Monaco vijftien punten behaald, waardoor hij zijn voorsprong in het kampioenschap op Charles Leclerc met drie punten heeft vergroot tot negen punten. Het belangrijkste gespreksonderwerp in Monaco was echter de opkomst van Sergio Perez als kanshebber voor het kampioenschap. De Mexicaan was in 2021 nog ver verwijderd van zijn Nederlandse collega, maar kende een indrukwekkende start van het seizoen 2022 en had de pech dat hij zowel in Jeddah als in Barcelona niet wist te winnen. Door de overwinning in Monaco is de Mexicaan in de aanloop naar de Grand Prix van Azerbeidzjan tot vijftien punten genaderd van Verstappen.

De GP van Azerbeidzjan begint op vrijdag om 13u met de eerste vrije training. De tweede vrije training volgt om 16u. Op zaterdag is er om 13u de derde vrije training en om 16u de kwalificatie. De race is op zondag om 13u.

error: Alert: Content is protected !!