Home > F1 > F1 Azerbeidzjan: dramatische editie van 2017

F1 Azerbeidzjan: dramatische editie van 2017

Foto ©: F1

Slechts één jaar na zijn toevoeging aan de kalender, produceerde het Baku City Circuit één van de meest dramatische races van het laatste decennium. Lewis Hamilton verzekerde zich van pole position in de kwalificatie op zaterdag en kwam goed uit de startblokken, maar contact tussen Valtteri Bottas en Ferrari’s Kimi Raikkonen in de strijd om plek twee gooide de volgorde aan het eind van de eerste ronde door elkaar.

Bottas tuimelde naar beneden, terwijl Raikkonen schade opliep, waardoor Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel op plek twee stond. In de twaalfde ronde moest Max Verstappen opgeven met een mechanisch probleem en werd er een safety car ingezet.

Na een lange periode onder gele vlag ontstond er chaos toen Vettel achter de safety car tegen de Mercedes van Lewis Hamilton aanreed, om vervolgens langszij te komen en gefrustreerd tegen de wielen van de zevenvoudig wereldkampioen te botsen. De safety car kwam in ronde negentien, maar de groene vlaggen bleven niet lang uit toen de twee Force Indias van Sergio Perez en Esteban Ocon elkaar raakten bij het uitkomen van bocht twee. In ronde 23 werd de race hervat onder de safety car, met Hamilton aan de leiding, Vettel en rookie Lance Stroll op plek twee en drie. Daniel Ricciardo reed meteen naar plek drie, na een verbluffende drievoudige inhaalactie in bocht één.

Door een loszittende hoofdsteun moest de leider in de race na een technische vlag een pitstop maken, terwijl Vettel een stop-go penalty van tien seconden kreeg voor het eerdere incident met Hamilton. Hierdoor kon Ricciardo naar de koppositie doorschuiven, terwijl Bottas, die in de eerste ronde nog laatste stond, op de streep de tweede plaats inpikte. Stroll rondde het podium af met zijn eerste podiumplaats in de Formule 1 en markeerde daarmee een geweldige Grand Prix van Azerbeidzjan.

error: Alert: Content is protected !!