Home > Moto > Internationaal > Isle of Man TT: zege voor Hickman in race 1 van de Superbikes, dodelijk ongeval bij de sidecars

Isle of Man TT: zege voor Hickman in race 1 van de Superbikes, dodelijk ongeval bij de sidecars

Zaterdag 4 juni was racedag voor de editie 2022 van de Isle of Man TT. Peter Hickman won op de eerste racedag van de TT de felbegeerde zes ronden durende Superbike race met zijn gloednieuwe BMW M1000RR. Het was voor Hickman zijn zesde zege op het eiland.

foto: ©iomttraces.com

Hickman, tweede op de baan met de FHO Racing BMW, lag al aan de leiding toen hij passeerde aan het meetpunt aan Glen Helen. Hij had een voorsprong van drie seconden op Davey Todd en de Padgetts Racing Honda. Todd moest de tweede plaats afgeven aan Dean Harrison en de DAO Racing Kawasaki en zakte steeds verder weg tot hij uiteindelijk de Honda parkeerde aan Sulby met een van de velg gelopen Dunlop band. Vooraan diepte Hickman autoritair zijn voorsprong verder uit tot zestien seconden voor hij de pits indook voor zijn ravitaillering. Hickman ging door op zijn elan, pakte in de vierde ronde zijn tweede pitstop en sloeg het gat met de achtervolgers. Harrison volgde immers al op 40 seconden.

Hickman kon dus in alle rust zijn zesde en laatste ronde afwerken. Hij won comfortabel voor Dean Harrison en voor Michael Dunlop, die met de Hawk Racing Suzuki oprukte naar de derde podiumplaats. Ian Hutchinson strandde met de TAS Racing BMW op de vierde plaats en de oude krijger John McGuinness zette voor zijn 100ste start op het eiland zijn door Honda UK gesponsorde CBR1000RR op een mooie vijfde plaats.

Sidecar deelnemer Olivier Lavorel laat het leven in race-ongeval

Er zou ook een sidecar race gehouden worden op zaterdag maar die wedstrijd werd al zeer vroeg gestopt met rode vlag na een zwaar ongeval dat een dodelijk slachtoffer eiste. De Shock Factory sidecar crashte bij Ago’s Leap, goed anderhalve kilometer ver op het circuit, en werd aangereden door een daaropvolgende machine, waarna beide moto’s in brand schoten. De race werd onmiddellijk stil gelegd, maar voor de Franse bakkenist Olivier Lavorel kwam alle hulp te laat. Hij overleed ter plaatse. De rijder, Cesar Chanel, werd in kritieke toestand per helikopter geëvacueerd naar het Aintree Hospital nabij Liverpool. De 35-jarige Lavorel, en Cesar Chanel, waren ervaren Franse sidecar rijders, maar het was wel hun debuut op de Isle of Man TT. Het tragische voorval zorgde uiteraard voor een afgelasting van de race.

error: Alert: Content is protected !!