Home > Moto > Internationaal > FIM EWC Spa: Xavier Siméon: “Dit was niet de afspraak”

FIM EWC Spa: Xavier Siméon: “Dit was niet de afspraak”

Op Spa-Francorchamps kregen de fans waar voor hun geld met een zeer spannende wedstrijd. We hadden een podium verwacht voor onze landgenoot Xavier Siméon, maar dat pakte anders uit. Een verbitterde Siméon gaf na de finish nog tekst en uitleg.

Aan enkele radiocollega’s meldde de Brusselaar na de finish nog “geen commentaar te willen geven” omdat hij anders “de verkeerde dingen zou zeggen”. Daarna verdween hij om zijn mening te gaan geven bij de wedstrijdleiding. Maar achteraf wilde hij in een hoekje van de perszaal toch nog zijn uitleg kwijt, en bleef hij kritisch over de eindfase van de wedstrijd.

Het was de afspraak niet“, zei hij teleurgesteld. “De posities zouden worden vastgelegd en we zouden nog achter de safety car rijden om het publiek een finish te geven. Maar toen kregen we dit dus…” Siméon verwijst daarmee naar het feit dat de safety car toch werd binnengeroepen en de race nog voor negen minuten werd hernomen. Dat gaf aan de FCC Honda France, die werd gereden door Gino Rea, nog de kans om een aanval te plaatsen op de SERT Suzuki. Rea haalde de derde podiumtrede binnen. Siméon strandde op de vierde plaats.

Nee, we hebben nooit gedacht om zomaar vierde te worden. Als er werd gereden dan ging ik voor die derde plaats. Maar het was gevaarlijk. Er lag water en olie op de baan en heel wat deelnemers reden traag omdat ze de finish wilden halen en hun positie veilig wilden stellen. En wij reden daartussen in een strijd om het podium. Het was een beslissing van de wedstrijdleiding en de FIM officials die ik moeilijk kon begrijpen“, aldus Siméon.

Het had mooi geweest als we hier een podium hadden kunnen pakken, want het team heeft uitstekend werk geleverd. Ze moesten een koppeling en een versnellingsbak wisselen, een klus die ze in minder dan 26 minuten klaarden. Daarna in de regen, kwam mijn teamgenoot ten val en de motor leek vernield, maar het team leverde een titanenwerk door dat alles in een goede twintig minuten tijd toch nog te repareren. De frustratie zit er ook voor een stuk daarin dat ik hen, en het Belgische publiek dat me kwam aanmoedigen, geen podium kon geven.

Xavier Siméon blijft met SERT Suzuki hoe dan ook de leider in het kampioenschap met 106 punten, voor FCC Honda (91 punten). De volgende afspraak in het WK Endurance is de 8 Uur van Suzuka, begin augustus.

error: Alert: Content is protected !!