Home > #Hoofdnieuws > WRC Italië: Tänak domineert in Sardinië, Neuville wint Power Stage

WRC Italië: Tänak domineert in Sardinië, Neuville wint Power Stage

Foto ©: Hyundai

Ott Tänak (Hyundai) heeft in Italië zijn eerste zege van het seizoen behaald. De Est won negen van de negentien klassementsproeven en had bijna één minuut voorsprong op de tweede, Craig Breen (Ford). De Spanjaard Dani Sordo (Hyundai) werd derde. Ondanks een magere vijfde plaats, staat Kalle Rovanperä (Toyota) nog steeds stevig op de eerste plaats in het WK. Thierry Neuville (Hyundai) moest op zaterdag door pech opgeven en eindigde pas als negende.

De vrijdag begon nochtans goed voor Neuville, die de eerste klassementsproef won. Maar al snel kreeg hij transmissieproblemen, waardoor zijn rally er eigenlijk al meteen opzat. Neuville won wel de Power Stage, waardoor hij toch nog een extra vijf punten sprokkelde. Intussen klom Esapekka Lappi (Toyota) naar de leiding, die net geen seconde voorsprong had op Ott Tänak. Maar in de eerste proef op zaterdag moest Lappi opgeven en zo stond Tänak op kop. De Est keek niet meer achterom en won zes van de acht proeven op zaterdag. Door zijn ruime voorsprong hoefde Tänak geen risico’s meer te nemen op zondag. Toch won hij nog twee klassementsproeven, waardoor hij uiteindelijk bijna één minuut voorsprong had op Craig Breen en anderhalve minuut op Dani Sordo. Pierre-Louis Loubet (Ford), die nog maar zes punten sprokkelde dit seizoen, werd knap vierde in Italië.

Voor Tänak is het zijn eerste zege sinds de Rally van Groot-Brittannië in 2019. De 34-jarige Est, die wereldkampioen werd in 2019, won in totaal al dertien races in de WRC en behaalde zijn eerste overwinning in 2017, ook in Sardinië. Met deze overwinning komt Tänak tot op drie punten van Neuville in de WK-stand. Rovanperä heeft nu 55 punten voorsprong en komt dichter bij zijn eerste wereldtitel. Craig Breen klimt door zijn sterke prestatie naar de tweede plaats in het klassement, op tien punten van Tänak en dertien van Neuville.

België boven

In WRC2 Masters gaat de overwinning naar Freddy Loix en Pieter Tsjoen (Skoda). Het Belgische duo had meer dan vijf minuten voorsprong op Jourdan Serderidis en Fred Miclotte (Skoda). De WRC2 Masters was dus Belgisch getint. In WRC2 ging de overwinning naar Nikolay Gryazin (Skoda). De Rus had een halve minuut voorsprong op de Spanjaard Jan Solans (Citroën) en driekwart minuut op de Fin Jari Huttunen (Ford). Ook in RC4 ging de overwinning naar een Belgisch duo. Timothy Van Parijs en Kurt Heyndrinckx (Renault) hadden bijna vier minuten voorsprong op Gianluca Mara en Veronica Cottu (Peugeot).

Binnen drie weken staat de volgende rally op het programma. De rijders reizen af naar de Safari Rally in Kenia.

error: Alert: Content is protected !!