Home > Moto > Internationaal > FIM EWC Spa: BMW wint zijn eerste 24-uursrace

FIM EWC Spa: BMW wint zijn eerste 24-uursrace

Op Spa werd uiteindelijk beslist om een herstart achter safetycar te maken met nog tien minuten op de klok. Dat was goed nieuw voor het “Belgische” BMW team die hun riante voorsprong van acht rondes konden uitspelen en naar de zege konden cruisen. Een eerste zege ooit voor BMW in een etmaalrace.

Het was vooral de strijd om de derde podiumtrede die de toeschouwers op het randje van de stoel hield. Jérémy Guarnoni mocht de BMW met acht rondes voorsprong naar de eindstreep leiden en hij had dus geen boodschap aan last-minute schermutselingen. De 37 BMW wuifde de concurrenten door en nam het verlies van een ronde voor lief. De zege was zeker.

Voor Xavier Siméon was het een ander verhaal want onze landgenoot op de SERT Suzuki kreeg onmiddellijk Gino Rea en de FCC Honda France over zich heen. Rea had duidelijk zijn zinnen gezet op het podium. Maar eens de banden opgewarmd kon Siméon nog komen aandringen en Rea ging in de fout aan La Source. Siméon leek de derde plaats dan in handen te hebben tot Rea weeral kwam opzetten bij het ingaan van de allerlaatste ronde en Siméon verschalkte aan La Source. Op de klim naar de Raidillion liep Siméon dan tegen een achterligger aan en dat besliste de orde op het podium. De tweede plaats ging naar de Kawasaki van Tati Team Berenger met Alan Techer, Grégory Leblanc en Loic Arbel en de derde plaats dus naar de FCC Honda France van Gino Rea, Josh Hook en Mike Di Meglio.

We werden niet echt bevoordeeld daar op de Raidillion“, meende Gino Rea. “Bij SERT wist men ook dat indien de race was gereden zonder de rode vlag, we nog een tweede plaats hadden kunnen halen. Zij stonden vlak voor de rode vlag op het punt te gaan pitten, en dan zouden we zijn voorgegaan. En die positie hadden we kunnen houden tot de finish. Met onze tijden zouden we nog tweede zijn geworden, nu was het de derde plaats. De omstandigheden waren voor iedereen gelijk.

Maar een van de mannen die op het zegepodium in de kijker stonden, was geen rijder, maar de Belgische teambaas van het BMW Motorrad team, Werner Daemen. “Ja, als je dan nu aan de kant staat en deze jongens bezig ziet, dan hoop je toch maar dat ze alles onder controle hebben. Het zijn allemaal toppers en ik weet dat ze de zaken in de hand hebben. Ik moet wel toegeven dat ik zenuwachtiger was aan de pitmuur dan vroeger als rijder. Ik heb hier vroeger veel gereden, en nooit gewonnen. Nu zijn we hier terug, en haal ik de zege als teambaas.

Inderdaad, met Markus Reiterberger, de Ukraïner Illya Mykhalchyk Jérémy Guarnoni de eerste zege van BMW in een 24-uur. “We zijn een jong team“, voegt Daemen, die nog eens zijn “crazy guys” bedankte, er nog aan toe!

foto: ©W.Bouchez
error: Alert: Content is protected !!