Home > #Hoofdnieuws > WRC Italië: er staat geen maat op Tänak, chaos in de laatste proef

WRC Italië: er staat geen maat op Tänak, chaos in de laatste proef

In de Rally van Italië stonden de laatste twee klassementsproeven van zaterdag op het programma. Ott Tänak (Hyundai) was nog maar eens de winnaar van een KP. De laatste proef zorgde voor veel chaos na een crash van Adrien Fourmaux (Ford).

Foto ©: Hyundai

In de voorlaatste klassementsproef van Coiluna naar Loelle was het weer Ott Tänak die de snelste tijd had. Van de acht KP’s op zaterdag , had Tänak zesmaal de beste tijd. De Hyundai-rijder was één seconde sneller dan Craig Breen (Ford) en vier seconden sneller dan Kalle Rovanperä (Toyota). “Het lijkt erop dat de snelste manier is als je niet pusht en gewoon in de lijn rijdt. Eerlijk gezegd, ik was echt stabiel in deze proef. We hoeven op dit moment niet te pushen“, vertelde Tänak. De derde in de stand, Dani Sordo (Hyundai), eindigde pas als vijfde en verloor zo kostbare tijd op Breen. Elfyn Evans (Toyota) had net zoals vrijdag pech, ditmaal met de achterwielophanging. Het leek er even op dat hij kon doorrijden, maar uiteindelijk moest de Brit toch opgeven.

De laatste klassementsproef van de dag begon met een valse noot. Adrien Foumaux (Ford), vijfde in de stand, ging wijd in een bocht en raakte een paar struiken. Zijn auto zat vast in een onveilige positie, maar tien minuten later kon de proef worden hervat. De eerste en tweede in de stand, Tänak en Breen, kregen bij vergissing een rode vlag te zien en verloren daardoor veel tijd. “Een rode vlag is een rode vlag – het is vrij duidelijk wat je moet doen. Het is jammer, maar zo is het nu eenmaal“, zei Craig Breen. Door de chaos zullen de meeste rijders een normtijd krijgen, waardoor Ott Tänak als leider deze eventvolle zaterdag afsluit. Craig Breen blijft tweede, voor Dani Sordo en Pierre-Louis Loubet (Ford). Kalle Rovanperä springt door de crash van Fourmaux naar de vijfde plaats. Deze stand is wel nog onder voorbehoud, gezien de WRC nog geen officiële stand heeft uitgebracht na de chaos in de laatste proef.

WRC2 Masters – WRC2 – RC4

In de WRC2 Masters hebben Freddy Loix en Pieter Tsjoen (Skoda) meer dan vier minuten voorsprong op de eerste achtervolgers. Dat zijn nu Jourdan Serderidis en Fred Miclotte (Skoda). Jean-Michel Raoux en Laurent Magat (Volkswagen) springen naar de derde plaats. In WRC2 hebben we nog steeds dezelfde top drie. Nikolay Gryazin (Skoda) heeft 45 seconden voorsprong op Jan Solans (Citroën) en één minuut op Chris Ingram (Skoda). In RC4 staan Timothy Van Parijs en Kurt Heyndrickx nog steeds veilig op kop. Het Belgische duo heeft bijna twee minuten voorsprong op Gianluca Mara en Veronica Cottu (Peugeot). Gian Paolo Fosci en Angelo Tendas (Peugeot) zijn derde.

Morgen staan de laatste vier proeven in de Rally van Italië op het programma.

Cala Flumini 112,55 kilometer08:10
Sassari – Argentiera 17,10 kilometer09:08
Cala Flumini 212,55 kilometer11:00
Sassari – Argentiera 2 (Power Stage)7,10 kilometer12:18

error: Alert: Content is protected !!