Home > F1 > F1 Miami: reacties na de race

F1 Miami: reacties na de race

Het eerste weekend in Miami zit erop en hoewel de randanimatie, vrije trainingen en kwalificatie top waren, was de race dat iets minder. Vooraan zagen we opnieuw een gevecht tussen Red Bull en Ferrari, terwijl het middenveld alweer dicht bij elkaar lag. Dit wisten de rijders over het weekend te zeggen.

Foto: © Red Bull

Red Bull – na de overwinning van Max Vertappen, blijft hij dit seizoen ieder race winnen, die hij kon finishen. Ondanks een mindere eerste dag in Miami en een foutje in de kwalificatie kon hij dat helemaal rechtzetten tijdens de race. “Het is gewoonweg fantastisch om in Miami te winnen. De sfeer van de fans was heel het weekend geweldig. De race zelf was fysiek erg veeleisend, want ik denk dat ik bijna drie kilo ben afgevallen. Lange tijd zag het er naar uit dat we gemakkelijk gingen winnen, maar de safety car zorgde voor een paar spannende laatste ronden, maar was dan juist goed voor de fans. Na de mindere start van het weekend ben ik trots op het team dat we konden winnen,” aldus de Nederlander.

Max’ teamgenoot Sergio Perez had dan juist het omgekeerde meegemaakt. Hij startte het weekend zonder problemen, maar tijdens de race verloor zijn motor kracht, waardoor hij niet alles uit de laatste ronden kon halen en ‘slechts’ vierde eindigde. Perez zei: “de race was een teleurstelling, maar ik ben blij dat we toch nog vierde zijn geëindigd. Net wanneer we Carlos (Sainz) onder druk aan het zetten waren viel de motor uit waardoor ik veel tijd verloor en doorheen de race niet op volle sterkte kon rijden. Dit weekend zat een podium er zeker in, maar het mocht niet baten.”

Ferrari – ondanks een dubbel podium, zijn de rijders van het team uit Maranello niet tevreden over hun weekend. Ze startten op plek één en twee, maar de Red Bull van Verstappen was te sterk voor ze doorheen de race. Charles Leclerc vertelt: “in het begin van de race op de mediums konden we gewoonweg niet mee met Red Bull. Tijdens de stint op de harde banden vonden we de snelheid wel en na de safety car geloofde ik in de overwinning, maar het lukte gewoon niet. We staan nog steeds aan de leiding van beide kampioenschappen dus is het uitkijken naar Barcelona.”

Ook Carlos Sainz hoopte op meer, maar hij was wel al tevreden met een podium, na twee races in de eerste ronde uit te vallen. “Het voelt goed om opnieuw met beide wagens op het podium te staan. In het algemeen was het een goede race, maar hij was wel veeleisend. Na de herstart op het einde was het moeilijk om te verdedigen tegen Chco (Perez) omdat hij op nieuwe mediums reed, maar ik kon P3 behouden. De volgende race is mijn thuisrace dus willen we er het beste van maken,” zegt de Spanjaard.

Mercedes – het begin van het weekend oogde erg rooskleurig voor Mercedes, maar tijdens de kwalificatie vielen ze van hun roze wolk en moesten ze opnieuw achtervolgen. Ondanks de mindere startpositie (P12) voor Georg Russell wist hij toch weer naar de vijfde plek te rijden en blijft zo de enige rijder die iedere race in de top vijf finishte. “Als je me op vrijdag vertelde dat we op plaatsen vijf en zes zouden eindigen dan zou ik ongelukkig zijn geweest, maar na de mindere kwalificatie ben ik blij met het resultaat. Op het einde van de race had ik een leuk gevecht met Lewis (Hamilton) die ik kon winnen dankzij mij betere banden,” zegt de jonge Brit.

Alfa Romeo – Alfa Romeo heeft er een wisselvallig weekend opzitten. Zhou Guanyu moest al vroeg in de race opgeven door technische problemen en Valtteri Bottas haalde opnieuw mooie punten voor het team. De Fin was ondanks zijn zevende plaats niet blij omdat hij lang zicht had op plek vijf. “Na de safety car maakte ik een klein foutje waardoor ik beide Mercedes moest voorbij laten en dat heeft ons punten gekost. Voor de rest ben ik tevreden met ons weekend en is het nu op naar Spanje.”

Alpine – net na de race leek het voor Alpine op een dubbel puntenweekend, maar enkele uren na de geblokte vlag kreeg Fernando Alonso een vijf seconden penalty waardoor hij elfde eindigde. Esteban Ocon beleefde dan weer een droomweekend, want na zijn crash tijdens de laatste vrije training, kon hij zich niet kwalificeren en moest hij als laatste vertrekken, toch eindigde hij nog op plaats acht. De Fransman was daarom erg gelukkig met het resultaat: “Als je helemaal achteraan moet beginnen ben je altijd euforisch als je in de punten finisht. Ik wil zeker de jongens in de garage bedanken om mijn wagen die volledig kapot te hermaken en me aan de start te laten komen.”

Williams – net voor het weekend herkleurde Alexander Albon zijn haar opnieuw naar rood omdat hij dat in Australië ook deed en hij toen punten haalde. Het heeft hem blijkbaar geholpen want ook nu reed hij in de punten en na de penalty voor Alonso eindigde hij zelfs op plek negen. Albon zei: “we hadden een mindere kwalificatie, maar de wagen was snel dus konden we tijdens de race de schade inhalen en opnieuw in de punten eindigen.”  

Aston Martin – voor Aston Martin begon de race dramatisch, want om dat ze hun brandstof niet op de minimum temperatuur kregen, moesten beide rijders van in de pit starten. Ondanks alles is Lance Stroll er toch in geslaagd om op tien te eindigen. “Het was een frustrerende namiddag, want met onze snelheid zat er veel meer in dan een tiende plaats,” aldus de Canadees. Voor Sebastian verliep de dag nog wat dramatischer, hij had uitzicht op de tiende plaats, maar zijn mede-Duitser Mick Schumacher (Haas) reed hem in de voorlaatste ronde aan, waardoor hij moest opgeven. Vettel zei: “na de safety car reden we op de tiende plaats, maar jammer genoeg werd ik aangetikt door Mick (Schumacher), wat ons beide punten koste.”

AlphaTauri – ook bij AlphaTauri was het een frustrerende dag. Yuki Tsunoda zat heel de race vast in het verkeer en kon niemand voorbij steken en Pierre Gasly botste tegen Lando Norris en viel enkele ronden later uit. “Het weekend zag er zo goed uit tot de botsing met Alonso wat ervoor zorgde dat de wagen beschadigd was. Onderweg naar de pits botste ik tegen Norris en toen was het helemaal einde race. Toch zijn er positieve punten van de race, want de wagen was goed, maar alleen het resultaat was er niet,” liet Gasly weten.

McLaren – na een paar positieve races voor McLaren, was het in Miami terug naar af. Heel even leek het dat Norris misschien punten ging scoren, maar na de botsing met Gasly moest hij opgeven. Ook Daniel Ricciardo kreeg zijn wagen niet aan de praat en hij eindigde maar op plek dertien. “Na mijn pitstop naar de harde band, lukte het maar niet om de wagens rondom ons te volgen. We willen dit weekend zo snel mogelijk vergeten en hopen dat Barcelona meer iets voor ons zal zijn,” aldus Ricciardo

Haas – het thuisteam heeft haar slechtste weekend van het seizoen erop zitten qua punten, maar toch zijn er enkele positieve zaken. Schumacher leek eindelijk op weg naar zijn eerste punten in de F1, maar het mocht niet baten. “Ik denk dat dit mijn beste race van het seizoen was, maar uiteindelijk blijven we weer zonder punten achter. We zijn allemaal racers en ik probeerde mijn plaatst te verdedigen, maar ik remde te laat en botste tegen Seb (Vettel). Toch zijn we op de goede weg om punten te halen, maar moeten we gewoon nog wat langer wachten,” zegt Schumacher

error: Alert: Content is protected !!