Home > VAS > Rittensport > VAS: Tierenteynrit viert tiende verjaardag

VAS: Tierenteynrit viert tiende verjaardag

De Tierenteynrit viert zijn 10de verjaardag en dat wordt dus een speciale gelegenheid. Het is bijna traditie geworden dat de wedstrijd het Vlaamse regionale autosportseizoen opende als de eerste “rittensportwedsstrijd” van het jaar.

(persbericht)

In 2022 blijft de vroege datum behouden maar opgelet, want deze keer is het een VAS-Classic. Die wordt op zaterdag 15 januari 2022 georganiseerd, nog steeds door Autostal Hemicuda vzw uit Lauwe, maar de startlocatie wordt wel verlegd naar Elsegem.

Rit wordt Classic

Het seizoen gaat dus van start. “Behoudens verdere wijzigingen in verband met corona“, merkte Hemicuda voorzitter Jan Verschaeve nog op. En het wordt voor de Tierenteynrit een tiende verjaardag met toch wel enkele belangrijke wijzigingen. Zoals gezegd wordt die nu verreden volgens het VAS Classic reglement, met de klasses Touring en Expert. Conform dat reglement wordt een geheim parcours gereden met strafbepalingen op de openbare weg, en dat volgens een roadbook die door de organisatie wordt uitgegeven. De gemiddelde snelheid zal niet hoger liggen dan 36 km/uur. De wedstrijd bedraagt ongeveer 185 kilometer, verdeeld in twee delen. Het is uiteraard nog vroeg dag, maar verwacht wordt dat de VAS Classic tenoren zich zullen aanmelden en er een mooie wedstrijd van zullen maken.

Dit is Elsegem

De Tierenteynrit zal Besaer als zenuwcentrum krijgen, een horecazaak in Elsegem met tearoom, minigolf, volksspelen, een speelweide en een feestzaal, maar vooral ook met een zeer grote parking! Elsegem is een deelgemeente van Wortegem-Petegem en ligt aan de Schelde, tegen de grens met West-Vlaanderen. Het hoort tot de meest westelijke uitlopers van de Vlaamse Ardennen, volop wielerstreek en Ronde van Vlaanderen dus. Het zeer landelijke Elsegem wordt dan ook doorkruist door verschillende fiets- en wandelroutes en men gaat er prat op het gemeentelijk domein “de Ghellinck”, een oud kasteelpark uit 1718 met aanpalend park in Franse stijl dat zich uitstrekt tot aan de Schelde.

Een stukje geschiedenis: Frans Tierenteyn mosterd

De opener van het Vlaamse regionale autosportseizoen haalde zijn naam uit de trouwe sponsoring door Ferdinand Tierenteyn mosterd. Op het einde van de rit krijgen de deelnemers dan ook een stukje vaderlandse geschiedenis mee naar huis. Het verhaal van “Oud huis Ferdinand Tierenteyn” gaat terug tot het einde van de 18de eeuw. Petrus Tierenteyn, startte in 1818 een kruidenierszaak waar hij ook mosterd produceerde, destijds pure handenarbeid en een duur luxegoed. De industriële revolutie liet het toe de machinaal te produceren. Petrus Tierenteyn kocht in 1842 een stoommachine en de ‘usine à vapeur’ was geboren. Zijn achter-kleinzoon Ferdinand overleed in 1939 zonder nakomelingen en zijn weduwe, Zoë Ghesquière, verkocht de zaak aan de familie Meireleire. Die zette de traditie verder. Begin 2009 volgde de overname door Bernard Desrumaux, die het bedrijf moderniseerde en de productie in 2011 verhuisde naar de Europalaan in Deinze. De deelnemers aan de Tierenteynrit kunnen zich dus zelf vergewissen van de kwaliteit van dit top product.

TIERENTEYNRIT

Wanneer? zaterdag 15 januari 2022

Wie? Autostal Hemicuda (Dronckaertstraat 596 te 8930 Lauwe)

Wat? Wedstrijd voor het regionaal kampioenschap “VAS Classic” 2022 en diverse provinciale kampioenschappen “PAK Classic”

Waar? Elsegem, bij Besaer, Kortrijkstraat 102 in 9790 Elsegem, met om 14u00 de start van de eerste wagen en vanaf 20u00 de voorziene aankomst.

error: Alert: Content is protected !!