Home > Circuit > Dubai 24: een klassieker in wording en wie verslaat de Duitsers?

Dubai 24: een klassieker in wording en wie verslaat de Duitsers?

De 24 uur van Dubai neemt een aparte plek op de autosportkalender in. De wedstrijd staat nog ver van echte klassiekers als Le Mans, Spa of de Nürburgring, maar na zestien edities lijkt het wel een blijver en één met internationale uitstraling. Ook dit seizoen staan er weer meer dan 80 auto’s op de deelnemerslijst en is de sportieve strijd erg open.

Foto’s: archief Creventic

Al bij de eerste editie in 2006 tekenden meer dan zestig deelnemende teams present, met een startveld dat vooral de Europese amateurs aantrok. Er was nog geen sprake van de fabrieksteams en de zege ging naar Duller Motorsport, met een BMW M3 E46 voor het kwartet Dieter Quester, Philipp Peter, Hans-Joachim Stuck en… een zekere Toto Wolff, inderdaad de huidige topman van het Mercedes F1-team. De beste Belgen in Dubai waren Bert van Rossem, Pascal Nelissen Grade, Dirk van Rompuy en Kelly Jamers in een Porsche van het voormalige Limburgse succesteam First Motorsport, echter buiten de top-10.

Een jaar later deed Duller Motorsport het nog eens over en we kregen meteen de eerste Belgen op het algemene podium met ProSpeed Competition. Het kwartet Schrauwen-van de Velde-Lamot-Penders werd met een Porsche 996 GT3 RS knap derde. In de top 10 vonden we nog twee Limburgse teams, met G Force op zes en First motorsport op zeven! Ook in 2008 reden de Belgen naar het podium, met de Delahaye Renault Mégane Silhouette van Vosse-Bouvy-Franchi-Lemeret-Leinders op drie algemeen en als winnaar in de klasse.

Stilaan vonden de ‘merken’ ook hun weg naar Dubai, getuige de winst van IMSA Performance Matmut Porsche in 2010, met onder meer Patrick Pilet en Marco Holzer, twee officiële Porsche-rijders. Ook BMW vaardigde dat jaar al enkele bekende namen af en stilaan kregen de echte gentlemen drivers het moeilijker om vooraan post te vatten. De GT3’s deden ook hun intrede en de Duitse constructeurs verdeelden de zeges onderling. Want opvallend, in zestien edities konden alleen de Duitse premiummerken de zege in Dubai wegkapen: zesmaal Porsche, vijfmaal Mercedes, driemaal BMW en tweemaal Audi.

Bij de winnaars vinden we ‘maar’ twee Belgen, met name Laurens Vanthoor in 2016 en Frederic Vervisch in 2019, beide met Audi. Jeroen Bleekemolen en Hubert Haupt zijn de recordwinnaars in Dubai met ieder drie zeges. Black Falcon is met vier zeges dan weer het meest succesvolle team in Dubai.

error: Alert: Content is protected !!