Home > #Hoofdnieuws > BRC 2021 – Spa: wie is Adrian Fernémont?

BRC 2021 – Spa: wie is Adrian Fernémont?

Dit weekend wordt in Spa het Belgian Rally Championship afgesloten, een editie die één van de spannendste is van de afgelopen jaren, met drie titelkandidaten. Regerend kampioen Adrian Fernémont, Ghislain de Mevius en Grégoire Munster maken onderling uit wie zich de nieuwe kampioen van België mag noemen. De drie tenoren wonnen tot dusver ieder twee wedstrijden. Opvallend daar waar Grégoire Munster veruit de jongste is, verschillen Ghislain de Mevius en Adrian Fernémont amper veertien dagen en is Ghislain de oudste van het drietal. De leider in het klassement is regerend kampioen Adrian Fernémont en hij heeft voorlopig althans, de beste kaarten.

Adrian Fernémont is een 33-jarige Namenaar die in 2007 met de rallysport begon. Hij reed de eerste seizoenen vooral met kleinere, voorwielaangedreven Peugeot en Citroën in ASAF-wedstrijden, naast een eerste deelname aan de Condroz, met enkele ereplaatsen als beste resultaat.

Zijn eerste zege volgt pas in 2012 in de Fiesta Sport Trophy in de Wallonie in 2012. De jaren daarop blijft hij trouw aan Ford met enkele zeges in diverse divisies, alvorens in 2017 over te stappen naar een Ford Fiesta R5 met als resultaat ereplaatsen in de East Belgian Rally en de Condroz.

Zijn eerste grote zege komt er in 2018, maar dan aan het stuur van een Skoda Fabia R5 in de Herock Spa Rally. In datzelfde jaar behaalt hij nog enkele mooie podiumplaatsen en is hij beste Belg, achter Stéphane Lefebvre, in de Condroz. In 2019 volgen dan zeges in de Wallonie en de East Belgian en uiteraard de eerste nationale titel, de eerste ook voor een Franstalige Belg sinds Hubert Deferm (Subaru) in 2008. Fernémont wordt ook kampioen in het vreemde jaar 2020, al zal die titel symbolisch blijven.

Ontgoocheld in RACB

Adrian Fernémont gaat de Spa Rally met optimisme tegemoet, liet de man uit Namen vandaag in La DH optekenen: “Ik weet dat ik deze wedstrijd kan winnen en mijn titel kan behouden. Zelfs als ik opgeef, heb ik nog een kans, want mijn twee rivalen moeten hoe dan ook in de top twee eindigen. Deze rally zal ingewikkeld worden. We zullen op 90% moeten rijden want fouten zullen moeilijk te vermijden zijn, vooral met het weer dat wordt voorspeld met zelfs een risico op sneeuw. De keuze van de banden zal bepalend zijn”. De man uit Namen zet zichzelf echter niet te veel onder druk. “In ieder geval weet ik dat kampioen worden of niet voor mij niets zal veranderen”, voegt hij er een beetje gedesillusioneerd aan toe. “Mijn eerste titel veranderde toch niets.”

Maar waar hoopte hij op vroeg het Franstalige dagblad nog? “Om een trofee te ontvangen zonder spelfouten in mijn naam en achternaam. Ik zou meer erkenning van de federatie willen. Ik zou willen dat de RACB zich meer zou bekommeren om de rallysport in België. De BRC prijsuitreiking is onbestaand. We krijgen niet eens een fatsoenlijke beker.”

De twee andere titelkandidaten vindt u hier:

error: Alert: Content is protected !!