Home > Moto > Internationaal > WorldSBK: wereldtitel voor Toprak Razgatlioglu

WorldSBK: wereldtitel voor Toprak Razgatlioglu

De beslissing over de wereldtitel 2021 viel al vroeg op deze zondag 21 november. Met een tweede plaats in race 1 van het weekend, haalde de Turk Toprak Razgatlioglu met zijn PATA Yamaha machine het kampioenschap binnen. Voor Razgatlioglu is het de eerste titel en hij eindigt daarmee een reeks van zes opeenvolgende wereldtitels voor de Brit Jonathan Rea, die dit seizoen vice-kampioen wordt.

foto: (c) worldsbk.com

De omstandigheden waren al speciaal want hevige regenval op zaterdag zorgde ervoor dat het programma van de Indonesische Worldsbk wedstrijden werd herzien. De races werden verplaatst naar zondag, wat het wegvallen van de Superpole race inhield en dat betekende een mogelijk 10 punten voor een winst minder. Ook voor de start van race 1 op zondag viel er wat regen maar de wedstrijd kon toch doorgaan. Axel Bassani (Motocorsa Racing) kwam zich in de top 3 tonen, uitdager Jonathan Rea zette ondertussen de Kawasaki aan kop. Er was dan nog een momentje waarbij Razgatlioglu wijd ging en pas derde reed achter Rea en Redding. Maar uiteindelijk kon de Turk in de 18de ronde definitief naar een tweede plaats en dat bezegelde het lot van Rea. Rea won dan wel de race maar Razgatlioglu had nu 25 punten voorsprong. Rea kon nog maximaal op gelijke hoogte komen met de Turk, maar die had al de zekerheid dat hij meer hoofdraces gewonnen had. De titel 2021 was dus begeven…Rea laat voor het eerst in zes jaar tijd de kroon aan iemand anders.

Jonathan Rea won later op de dag ook nog eens race 2 en in de Supersport tekende de Fransman Jules Cluzel op zijn Yamaha voor een ongelooflijke zege vanop een uitzichtloze 13de startplaats. Maar de man van de dag was Toprak Razgatlioglu. “Kampioen… ik weet niet wat ik moet zeggen“, zei een zichtbaar onder de indruk zijnde Turk. “Dit was een heel speciale dag voor mij. Na Assen dacht ik dat het kampioenschap afgelopen was. Voor die wedstrijd keek ik steeds naar de stand in het kampioenschap, daarna keek ik nooit meer naar de tussenstand. Ik concentreede me op wat ik moest doen, wedstrijd per wedstrijd. En nu staan we hier. Het was vandaag niet eenvoudig voor mij, al wat ik kon doen was zo goed mogelijk rijden en dat leverde ons het kampioenschap. Dit seizoen waren er vele wedstrijden en kende ik veel momentjes. Soms crashte ik of hadden we problemen. Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed.

error: Alert: Content is protected !!