Home > F1 > F1 Qatar: Hamilton foutloos naar de zege

F1 Qatar: Hamilton foutloos naar de zege

Lewis Hamilton gaf een demonstratie van zijn kunnen op het circuit van Losail. Hij reed foutloos naar de zege met zijn Mercedes. Max Verstappen moest zich tevreden stellen met een tweede plaats, Fernando Alonso zette de Alpine F1 op de derde podiumtrede.

foto: (c) mercedesamgf1.com

Een verrassing was er nog deze ochtend toen de FIA besliste om Verstappen met een gridstraf van vijf plaatsen te bedenken voor het negeren van de dubbele gele vlag bij het Gasly incident in de kwalificaties. Met Hamilton op pole maakte dat de opdracht voor de Nederlander er niet eenvoudiger op. Gasly erfde zo trouwens nog de tweede startplaats want ook Bottas liep tegen een bestraffing. Hamilton wist wat hem te doen stond en dat was de Mercedes als leider door bocht 1 jagen. Zo gezegd zo gedaan. Gasly moest al snel zijn tweede plaats afstaan aan een ontketende Alonso en even later rinkelde de telefoon vanuit het Red Bull kamp: of hij even Verstappen kon laten voorgaan… Hamilton, met 7 seconden voorsprong op Verstappen en daarna al een groot gat naar Alonso en Perez, dat was de eerste stand van zaken nadat er een vijftiental rde rondeondens waren afgewerkt.

Verstappen was inde 18de ronde de eerste om zijn pitstop te maken. De Nederlander reed naar buiten met een nieuwe set harde banden. En zoals verwacht gingen achtereenvolgens Hamilton en Perez in de daaropvolgende rondes ook hun setje hard rubber halen. De langere stints waren voor Alonso, die pas in de 24ste ronde zijn zachte banden wisselde naar hard, en voor Bottas, die onverstoorbaar doorging met de Mercedes. Vooraan speelden Hamilton en Verstappen akkordeon, met een zevental seconden afstand.

Hamilton perfect, Red Bull onmachtig

Aan de peis en vree kwam een einde toen Bottas in de 34ste ronde een lekke band kreeg. De aflopende band sloeg ook de voorvleugel stuk. Bottas verdween zo uit de posiumstrijd en zou in de 51ste ronde definitief de aftocht blazen. Hamilton en Verstappen hielden elkaar in evenwicht en in de 42ste ronde was het opnieuw Verstappen die eerst de pits indook om deze keer medium banden te monteren. Opnieuw volgden in diezelfde ronde uiteraard Hamilton en Perez, allen voor medium banden. In het klassement ging men terug naar het status quo met Hamilton een achttal seconden voor Verstappen en Alonso op meer dan een halve minuut. Bij Red Bull berustte men in de situatie, de strijd ging nu nog om het laatste punt, dat van de snelste ronde. Na Hamilton en Perez, was het uiteindelijk Verstappen die deze op zijn conto schreef.

Nog enige ongerustheid was er in de eindfase van de wedstrijd toen achtereenvolgens Russell en dan Latifi een lekke band kregen op hun Williams. De wedstrijdleiding besliste trouwens rijkelijk laat om een Virtual Safety Car in te stellen voor et takelen van Latifi, er waren nog drie rondes te gaan. Verstappen gokte nog met een late pitstop voor zachte banden en een schietgebed voor een echte Safety Car. Die kwam er echter niet. Hamilton pakte zo een ogenschijnlijk ruime zege, met 30 seconden voorsprong op Verstappen, die zelf 28 seconden overhield op Alonso. Sergio Perez strandde op de vierde plaats, amper drie seconden achter Alonso.

Opnieuw een wedstrijd waarin Verstappen “de schade diende te beperken”. De Nederlander houdt nu 8 punten voorsprong over op Hamilton. De volgende wedstrijd is binnen twee weken opnieuw een ongekende omloop, deze keer voor de Grote Prijs van Saoedie-Arabië in Jeddah.

error: Alert: Content is protected !!