Home > F1 > F1 Qatar: poleman Hamilton snel over de hele lijn

F1 Qatar: poleman Hamilton snel over de hele lijn

Een sterke pole voor Hamilton, maar Verstappen houdt zijn kansen op de zege open met een plaatsje op de eerste rij. Goede sessie ook voor Pierre Gasly, vierde naast Bottas.

foto: (c)mercedesamgf1.com

De kwalificatie in Qatar was, naar goede gewoonte voor de Grand Prix in het Midden-Oosten, een avondsessie onder kunstlicht. De sessie volgde uiteraard op een derde vrije training waar Hamilton en Bottas de beide topplaatsen bezetten voor Mercedes en waar heel wat te doen was rond de achtervleugel van de Red Bull van Verstappen, die leek te flapperen in de luchtstroom. Bij Red Bull toog men aan de slag om “het euvel” te verhelpen, alles goed afgeschermd van nieuwsgierige ogen door een rijtje mechaniekers. Bij Mercedes dreigde men met een technische klacht. De ambiance zit er dus goed in, in de paddock van de F1.

Lastige Q2

In de Q1 sessie zaten er weinig verrassingen met de uitschakeling van het Alfa Romeo team, Haas en Latifi. Raikkonen, Latifi, Giovinazzi, Schumacher en Mazepin mochten alvast hun helm afzetten. Q2 bleek voor heel wat toppers lastig. Hamilton zette de besttijd, voor Gasly met de Alpha Tauri, maar enkel het Mercedesteam, de Red Bull van Verstappen en de Ferrari van Sainz (met de hakken over de sloot), konden vasthouden aan medium banden. De anderen moesten knokken voor hun plaatsje nadat ze alsnog zacht rubber gingen halen. Verrassend genoeg haalde Perez de horde van de Q2 niet. Max ging alleen naar Q3 en de confrontatie met Mercedes. Samen met Perez mochten ook Stroll, Leclerc, Ricciardo en Russell aan de kant blijven.

Hamilton ongenaakbaar

Wanneer puntje bij paaltje kwam in Q3 was het opnieuw Hamilton die het sterkste was. De Brit reed in zijn eerste run al naar de besttijd, een goede tiende en een half voor Verstappen. In zijn tweede run, schaafde Hamilton daar nog wat tienden van af en zette met 1’20″827 een absolute knaltijd op de tabellen. Bij de tweede run, met minder dan drie minuten te gaan, besloot Verstappen als laatste in de rij te vertrekken. Dat brak de Nederlander wat zuur op want op de lijn zorgde Gasly met een kapotte band voor een gele vlag. Geen verbeteringen meer dus en de pole voor Lewis Hamilton. Verstappen start, bijna een halve seconde terug, naast de Brit op de eerste rij. De tweede startrij is voor Bottas en Gasly, Alonso, Norris, Sainz, Tsunoda, Ocon en Vettel vervolledigen de top 10.

error: Alert: Content is protected !!