Home > #Hoofdnieuws > Rijden in de winter? Met deze drie praktische tips ga je met een gerust hart de baan op

Rijden in de winter? Met deze drie praktische tips ga je met een gerust hart de baan op

Met de eerste potentiële winterprik op komst, lijkt het officieel: Koning Winter is opnieuw in het land. De soms barre weersomstandigheden in de donkere maanden kunnen voor verraderlijk gladde wegen zorgen. Een goed begin is het halve werk: met deze hands-on tips van bandenproducent Goodyear in het achterhoofd rijd je ook door weer en wind zorgeloos naar je bestemming. 

1. Schaf winterbanden aan en inspecteer regelmatig hun profieldiepte

Het belang en de voordelen van winterbanden staan buiten kijf. Zodra de thermometer buiten onder acht graden Celsius duikt, zorgen ze voor meer veiligheid en betere rijeigenschappen dan een vierseizoenen- of zomerband. Winterbanden geven dan namelijk meer grip. Zowel wanneer het sneeuwt, hagelt of ijzelt, als wanneer het regent bij lagere temperaturen. Het rubber bestaat uit een zachtere samenstelling en het speciale bandenprofiel is ontwikkeld om veel meer water te kunnen afvoeren.

Dat profiel is cruciaal: het verkort de remweg met 30% i.v.m. een zomerband en zorgt voor een vlotter vertrek vanop een winterse ondergrond. Check daarom regelmatig of het profiel – dat van een nieuwe winterband is ongeveer 9 millimeter diep – nog minstens 4 millimeter diep is. Zo nee, laat je je winterbanden best vervangen. Heb je winterbanden van Goodyear? Die hebben op hun loopvlak een handig sneeuwvlokje staan dat deel uitmaakt van het profiel (zie foto, midden links). Zolang het vlokje zichtbaar is, hebben je winterbanden nog voldoende profiel. 

Controleer tenslotte of je banden de correcte spanning hebben. De correcte bandenspanning staat meestal in een sticker aan de binnenkant van het koetswerk ter hoogte van de bestuurdersdeur, of in de handleiding van de wagen.

2. Bereid je voor met deze vier verplichte zaken aan boord bij lagere temperaturen

Een voorbereid chauffeur is er twee waard. Naast de bandenspanning controleer je bij de start van het winterseizoen of een lange reis best of alle lichten en richtingaanwijzers van je auto werken, de ruitenwissers naar behoren functioneren en of het ruitensproeiervloeistofreservoir – inclusief antivries in de winter – voldoende bijgevuld is. Verder is het in België verplicht steeds een gevarendriehoek, brandblusapparaat, minstens één fluovestje en verbanddoos bij te hebben. Vertrek ook niet vooraleer je ruiten volledig ontwasemd zijn voor voldoende visibiliteit.

Gaat je wagen aan het slippen? Druk dan je koppeling in zodat je auto terug grip op de baan krijgt en laat de koppeling vervolgens rustig terug los. Als je opnieuw vertrekt, doe je dat best gecontroleerd vanuit stilstand. Wees zuinig met gas geven en laat de koppeling zachtjes los.

3. Pas je rijstijl aan en neurie dit liedje om de nodige afstand in te schatten

Op beijzelde wegen kan een remafstand veel langer zijn, en ook vochtig of nat weer zorgt voor een langere remafstand. Zacht remmen – idealiter deels via de motor door naar een lagere versnelling te schakelen i.p.v. door op de rem te gaan staan – is dan ook de boodschap. Met winterbanden verkort je remafstand ook drastisch, wat het verschil kan maken tussen al dan niet een ongeluk hebben.

Behoud ook steeds de nodige afstand tot je voorligger om jezelf voldoende remafstand te gunnen. Als je die niet kan inschatten, zing dan luidop ‘Last Night A DJ Saved My Life’ zodra je voorligger een herkenbaar punt op je weg zoals een brug of verlichtingspaal passeert. Ben je uitgezongen vooraleer jij dat punt passeert? Dan rijd je op veilige afstand van je voorligger, aldus de campagne van Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) uit 2018.

error: Alert: Content is protected !!