Home > #Hoofdnieuws > MotoGP: Grazie Vale!

MotoGP: Grazie Vale!

Er zijn slechts weinigen die helemaal hun stempel kunnen drukken op hun sport. Dat is iets wat is weggelegd voor de echt groten. Levende legende Valentino Rossi is synoniem geworden met motorracen Op 14 november 2021 nam hij na de race in Valencia dan uiteindelijk zijn pensioen.

foto’s: (c) Dorna Sports/motogp.com

Valentino Rossi verlaat het MotoGP circus met een onwaarschijnlijk palmares. Zelfs enkel maar zijn grootste successen opnoemen geeft al een lijst zo lang als een arm. In een carrière die 25 jaar bestrijkt sinds zijn eerste verschijning op het wereldtoneel, tellen we 9 wereldkampioenschappen, 115 overwinningen, 65 pole positions. En dan gaan we voorbij aan nog zes (!) vicekampioenschappen en een zege in de prestigieuze Suzuka 8 Hours. Bovendien reed en won hij zowel met tweetakt als met viertakt motoren, en in de 125cc, de 250cc als in de MotoGP met 500cc, 990cc, 800cc en 1000cc. Bovendien haalde hij zijn kampioenschappen met drie verschillende teams (Aprilia, Honda en Yamaha) en reed hij ook nog voor die andere grootmacht, Ducati.

Het Rossi universum

Talloze keren werd Rossi gelinkt aan een F1 zitje, of aan een overstap naar de rally. Maar “The Doctor” bleef trouw aan zijn passie. Zijn stempel op het motorracen is trouwens groter dan enkel zijn deelnames aan het kampioenschap. Hij zette zijn dorp, Tavullia, op de kaart toen hij er in 2014 de VR46 Racing Academy startte, een school die erop gericht is jonge Italiaanse rijders richting MotoGP te brengen. De rijders trainen er op wat “The Ranch” wordt genoemd, een infrastructuur met dirt tracks, motorcrossparcours, een kart piste en Mini Bikes. Datzelfde jaar startte hij met een eigen team, Sky Racing by VR46, dat racet in Moto3 en Moto2. Tavullia werd een echt bedevaartsoord. Rossi heeft er de Academy en de Ranch, een restaurant en alles en iedereen in Tavullia gaat over Rossi. De koffies worden er geserveerd met een 46 in het schuim en de snelheidsbeperking staat er op (wat dacht u dan?)… 46 km/u!

Er zijn ook nog samenwerkingsverbanden over diverse categorieën en kampioenschappen met meerdere andere teams: de Bardahl VR46 Riders Academy, het Yamaha VR46 MasterCamp Team, de Avintia VR46 Riders Academy en de RMU Moto VR46 Academy. Alles wordt geleid vanuit de VR46 hoofdkwartieren in Tavullia. En misschien is dat wel de grootste kracht van Valentino Rossi. Van de 16-jarige onbekende rijder, die erop stond zijn eigen stickers aan te brengen op zijn racemotor, tot vandaag heeft Rossi steeds alles binnenshuis gehouden, zijn eigen merchandising gebracht, zijn eigen filiére richting MotoGP gecreëerd… Hij is de CEO van zijn eigen imperium.

Met respect voor The Docter

In Italië krijgt iedereen van enig aanzien de eretitel “dottore”. Letterlijk vertaald “dokter”, al is het begrip veel wijder dan de medische wereld. Het is een aanduiding van respect. En Valentino Rossi kreeg al vroeg in zijn carrière deze naam opgespeld: The Doctor. Dat, samen met zijn iconische nummer 46, een onvoorstelbaar palmares en het feit dat hij altijd die kleine jongen is gebleven die enthousiast wordt over alles wat met motoren heeft te doen, maakt hem een legende bij het leven.

Niet iedereen is fan van Rossi. Maar als je ergens in de wereld het woord “motorracen” laat vallen, dan kent wel iedereen Valentino Rossi. Zijn fratsen, gekke-bekken trekkerij, zijn ongezouten meningen, zijn invloed in de achterkamers van de racerij… of je nu fan bent of niet, één ding zal je moeten toegeven: de wereld van het motorracen en MotoGP zal er straks, na het vertrek van Rossi, toch anders uitzien.

error: Alert: Content is protected !!