Home > #Hoofdnieuws > Industrie: comeback van een legende, de Mercedes-AMG SL

Industrie: comeback van een legende, de Mercedes-AMG SL

Bijna zeventig jaar geleden werd in Stuttgart een sportwagen geïntroduceerd die meteen een legende werd. De visie om het potentieel van het merk Mercedes-Benz uit te breiden door succes in de autosport, resulteerde in de eerste SL, een racewagen voor op de weg. Kort na zijn debuut in 1952 oogstte de 300 SL (interne aanduiding W 194) talrijke successen op de wereldwijde circuits. In zijn eerste jaar behaalde het model onder andere een spectaculaire dubbele overwinning in de legendarische 24-uursrace van Le Mans en bezette hij zelfs de eerste vier plaatsen bij de grote jubileumprijs van de Nürburgring voor sportwagens. Door zijn successen groeide de SL al snel uit tot een mythe.

De succesvolle racewagen werd in 1954 opgevolgd door de 300 SL productiesportwagen (W 198), bekend als de ‘Gullwing’ of ‘Flügeltürer’ vanwege zijn ongebruikelijke portieren. In 1999 riep een jury van journalisten het model uit tot ‘Sportwagen van de Eeuw’. Andere highlights uit de modelgeschiedenis zijn de ‘Pagode’ (W 113, 1963-1971), de 18 jaar lang gebouwde Evergreen R 107 (1971-1989) en zijn opvolger, de R 129, die vanwege zijn kenmerkende wigvorm wordt beschouwd als een automotive kunstwerk. De afkorting ‘SL’ staat daarmee tot op de dag van vandaag voor een van de weinige echte auto-iconen.

In de decennialange ontwikkelingsgeschiedenis van volbloed racewagen tot luxe open sportwagen slaat de nieuwe Mercedes-AMG SL nu een nieuwe mijlpaal. Hij combineert de sportiviteit van de originele SL met de unieke luxe en technologische perfectie van moderne Mercedes-modellen.

“De SL is een icoon: de markante Mercedes-sportwagen fascineert al bijna zeventig jaar Mercedes-klanten van alle leeftijden over de hele wereld. Met de wedergeboorte van de Mercedes-AMG roadster is de nieuwe SL meer dan ooit het symbool van deze tijdloze fascinatie”, aldus Britta Seeger, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Sales Mercedes-Benz Cars.

“De nieuwe SL combineert de sportieve genen van de originele SL met de rijprestaties die kenmerkend zijn voor AMG. Tegelijkertijd biedt het model luxe en comfort op absoluut topniveau. Deze combinatie is uniek in het sportwagensegment en komt ook tot uiting in het interieur – waar de hoogste niveaus van comfort en kwaliteit worden gecombineerd met de juiste dosis sportiviteit. De hoogwaardige combinatie van analoge wereld en state-of-the-art digitale uitrustingen maakt duidelijk dat de nieuwe SL de wedergeboorte is van een icoon voor de moderne tijd”, aldus Philipp Schiemer, voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-AMG GmbH.

“Met de nieuwe SL hebben we het iconische SL-design opnieuw gepositioneerd. Het expressief gemodelleerde exterieur maakt een lichte en puristische indruk en brengt sensuele schoonheid en extravagant design perfect met elkaar in harmonie”, aldus Gorden Wagener, Chief Design Officer bij Daimler Group.

“Bij Mercedes-AMG beschouwen we het als een grote eer dat we de nieuwe editie van deze iconische sportwagen mochten ontwikkelen. Toen we de opdracht kregen voor de algemene ontwikkeling van de nieuwe SL, konden we helemaal opnieuw beginnen zonder voort te bouwen op een bestaande structuur. We zijn trots op het resultaat, het bewijst eens te meer de hoge ontwikkelingsexpertise in Affalterbach. Het nieuwe 2+2-concept combineert een wendbare rijdynamiek met een hoog comfort en een onbeperkte geschiktheid voor dagelijks gebruik”, aldus Jochen Hermann, Chief Technical Officer bij Mercedes-AMG GmbH.

Met zijn opwindende design, ultramoderne technologie en uitstekende rijeigenschappen creëert de nieuwe Mercedes-AMG SL maatstaven in het segment van luxe sportwagens. Het exterieurdesign fascineert met een perfecte drie-eenheid: het combineert de moderne Mercedes-Benz designfilosofie van sensuele puurheid met de sportiviteit en karakteristieke details die kenmerkend zijn voor AMG. De twee powerdomes op de motorkap zijn slechts een van de vele verwijzingen naar de eerste SL-generatie. Het spel van licht en schaduw maakt het geheel visueel licht. Zo is het op het eerste gezicht duidelijk dat de nieuwe SL is teruggekeerd naar zijn sportieve roots.

error: Alert: Content is protected !!