Home > #Hoofdnieuws > WRC 2021: rijdt Neuville zijn sterkste seizoen ooit?

WRC 2021: rijdt Neuville zijn sterkste seizoen ooit?

Thierry Neuville heeft dit weekend een weergaloze prestatie neergezet, want samen met zijn corijder Martijn Wydaeghe domineerde onze landgenoot de wedstrijd in en om Salou van start tot finish. Enkel Elfyn Evans was even in staat om te rivaliseren met Neuville die uiteindelijk negen van de zeventien proeven won, waaronder zeven beste tijden op rij op vrijdag en zaterdag.

Foto’s: Hyundai Motorsport en Sunny Leclercq

Thierry Neuville is in 2021 uitgeteld voor de titel, maar dat is op één uitzondering na, niet aan hem te wijten. In Portugal maakte hij één fout, die hem een zo goed als zekere tweede plaats kostte en mogelijk zelfs de zege. Voor het overige is het seizoen 2021 van Thierry Neuville eigenlijk misschien wel het beste ooit en zeker het meest regelmatige dat we van hem ooit gezien hebben. We nemen er heel even de cijfers bij.

Thierry Neuville kende een bewogen start van het seizoen, met de wissel van ‘co’ net voor de start van de Monte Carlo, maar hij en Martijn Wydaeghe reden wel naar een derde plaats en een eerste podium van het seizoen, sterk in de gegeven omstandigheden. Ook in Lapland en Kroatië eindigden het Belgische duo derde. Na elf wedstrijden telt het duo ondertussen ook twee zeges, maar ook nog eens vijf bijkomende derde plaatsen. Wat betreft de zeges doet enkel Sébastien Ogier beter, de Fransman telt er vier, maar niemand stond dit seizoen meer op het podium dan Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe. Ogier en Elfyn Evans komen aan zes podia, Ott Tänak en Kalle Rovanperä moeten het met vier podia stellen. Craig Breen komt aan drie, al startte de Noord-Ier uiteraard maar in vijf wedstrijden.

Regelmatig en snel

Kijken we even naar de opgaven of mindere resultaten van Neuville, dan tellen we er vier. In Portugal ging hij in de fout, maar in Kenia, Griekenland en Finland was de techniek en dus de Hyundai i20 WRC de oorzaak van het mindere resultaat. Wat Kenia betreft mogen we rustig stellen dat Neuville de zege en minimaal 25 punten misliep, in de beide andere wedstrijden ging een ereplaats verloren. Als we uitgaan van een voorzichtige berekening, met name 45 (25+10+10) gemiste punten, dan zou Neuville nu op gelijke hoogte van… Ogier in het WK staan.

Nemen we er even twee andere cijfers bij, dan zien we dat de tandem Neuville-Wydaegehe 49 proeven aan de leiding van een wedstrijd reed en ook daar doet niemand beter. Tänak en Rovanperä tellen 37 proeven, Ogier 34, Evans amper 27. De Est Tänak doet wel beter als we het aantal gewonnen KP’s bekijken, met name 49, tegen 39 voor Neuville, tweede in de stand.

Het is vooral opvallend dat Neuville dit seizoen ook mooie resultaten behaalt als hij niet kan winnen en meer regelmaat aan de dag legt dan de voorbije seizoenen. Indien Hyundai er nu eindelijk in slaagt om in 2022 een degelijke auto aan de start van het WK te brengen, dan mogen we onze landgenoot zonder meer tot de topfavorieten van het WK 2022 rekenen.

error: Alert: Content is protected !!