Home > Circuit > FIA Hill Climb Masters 2021: België schitterend derde in de Nations Cup in Braga

FIA Hill Climb Masters 2021: België schitterend derde in de Nations Cup in Braga

(Foto’s: © FIA Heirman en Carter)

Het voorbije weekend stond met rood aangeduid in de agenda van iedereen die een hart voor heuvelklim heeft. In het Portugese Braga had immers de editie 2021 van FIA Hill Climb Masters plaats, met de top van de discipline die er samenkwam. Naast de klassementen in de diverse categorieën, was er voor de landen ook een Nations Cup, waarin ons land naar een zeer mooie derde plaats reed.

Het principe van de Nations Cup is eigenlijk eenvoudig”, legt Patrick Bodart, de kapitein van het Belgische team uit. “Het is gebaseerd op de regelmatigheid van de deelnemers en beloont die rijders met het kleinste tijdsverschil tussen hun verschillende ‘runs’. Om in de Nations Cup geklasseerd te zijn, mag een deelnemers niet trager zijn dan 130% van de beste performer van de categorie. Daarom moet je vier rijders vinden die én snel én regelmatig zijn. Blijkbaar was onze keuze de goede.”

In deze Nations Cup waren het Bruno Cazzoli (Lola B99/50 Judd), 22ste in de Categorie 2 en 7de van zijn groep, Didier Boemer (Lola B06/30 Opel), 29ste van de Categorie 2 en 11de van zijn groep, Loïc Cordier (Porsche 991 GT3 Cup), 33ste van de Categorie 1 en 12de van zijn groep en Sébastien Starck (Renault Clio 3 Cup), de broer van Corentin, 7de van de Categorie 3 en 7de van de Groep, die ons land vertegenwoordigden. Die laatste werd ook achtste bij de rijders van minder dan 25 jaar (U25) in het algemene klassement. Deze deelnemers gaven dus blijk van een uiterste regelmatigheid op de drie kilometer lange beklimming van de Rampa da Falperra. Resultaat: België werd derde, achter Frankrijk en Slovakije, maar voor traditioneel sterke landen als Luxemburg, Spanje, Zwitserland, Italië of Portugal…

Het is een onverhoopt podium, want in tegenstelling tot de deelnemers die regelmatig in het Europees kampioenschap rijden, beschikten onze mannen over weinig of geen ervaring op de beklimming van Braga”, aldus nog Patrick Bodart. “En als iemand het parcours niet goed kent, dan heeft hij of zij de neiging om de tijden stelselmatig nogal veel te verbeteren. De manier waarop Bruno, Didier, Loïc en Sébastien de zaken hebben aangepakt, is knap en we zijn dan ook erg trots om een plaats te hebben bemachtigd op het podium van de FIA Hill Climb Masters in Portugal!”

Dit resultaat is een prima promotie voor de heuvelklim in ons land en een bewijs van het niveau van een aantal van onze rijders.

You may also like
E-Rally: eerste rally online BRC reeds van start gegaan
E-circuit: Gilles Magnus: “mooie manier om concentratie te trainen”
DTM: moet Zolder wijken?
RACB: Munster neemt niet deel aan finale stuurwiel
error: Alert: Content is protected !!