Home > #Hoofdnieuws > WRX: vier Belgen in de finale in Spa

WRX: vier Belgen in de finale in Spa

De tweede dag van de zesde manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross is zopas afgelopen en verdeeld over drie klassen zagen we vier Belgen de finale bereiken. Helemaal vooraan was het de Zweed Johan Kristoffersson die won in het wereldkampioenschap en Guillaume De Ridder zorgde voor een thuisoverwinning in RX2e.

Na afloop van de vier reeksen was het de Nederlander Kevin Abbring (Renault Mégane) die leidde in het wereldkampioenschap na tweemaal heatwinst, in de eerste reeks op zaterdag en zondag in de vierde en laatste reeks. De Zweed Johan Kristoffersson (Audi S1) was tweede, voor titelrivaal Timmy Hansen (Peugeot 208).
Kevin Abbring mocht dankzij die prestatie op pole starten in de eerste halve finale en kwam daar ook als beste weg, gevolgd door Timmy Hansen. Even later ging het voor Abbring mis na contact met de Peugeot van Hansen. Abbring was uitgeschakeld na het incident en werd zo karig beloond voor een tot dan toe mooie prestatie. Timmy Hansen leek daarna die halve finale te winnen maar viel terug naar plek drie na een straftijd van vijf seconden. Zo won Kevin Hansen de halve finale voor de Zweed Anton Marklund in zijn Hyundai i20.
De tweede halve finale werd gedomineerd door Johan Kristoffersson. Na hem was het razend spannend voor de plaatsen twee en drie. Uiteindelijk was het de Hongaar Krisztian Szabo die tweede werd voor onze landgenoot Enzo Ide die zich zo mocht opmaken voor zijn tweede finale in het wereldkampioenschap rallycross.

In de finale stonden Johan Kristoffersson en Kevin Hansen op de eerste rij. Na hen stonden Anton Marklund en Krisztian Szabo en op de laatste rij vatte Enzo Ide post naast Timmy Hansen. Het was Kristoffersson die het snelst wegkwam en zo de finale leidde van start tot finish. Kevin Hansen werd op een afstandje tweede en Krisztian Szabo won de driestrijd met Timmy Hansen en Enzo Ide voor de laatste podiumplaats.

Onze landgenoot Enzo Ide sloot zijn thuiswedstrijd dus af op een vijfde plek in de finale maar mag tevreden terugblikken op zijn weekend in Spa met als hoogtepunt de derde reekstijd in reeks twee zaterdagnamiddag. Ook in de vierde en laatste reeks lukte een prima zesde tijd, wat hem een belangrijke plek op de tweede startrij in de halve finale opleverde.

In RX2e bracht onze landgenoot Guillaume De Ridder zijn talrijk aanwezige supporters in extase met een knappe overwinning op het circuit van Spa Francorchamps. Het is voor De Ridder zijn tweede overwinning dit seizoen in RX2e en zo loopt hij opnieuw twee punten uit op zijn Finse concurrent Jesse Kallio die tweede eindigde. De Zweed Isak Sjökvist maakte het podium compleet.

In RX3 zagen we de twee Belgen Kobe Pauwels en Clément Picard de finale bereiken. Pauwels beleefde geen gemakkelijk weekend maar vocht als een leeuw om een podiumplaats te behalen in de finale. Dat lukte niet na een incident met de Tsjech Jan Cerny in de finale. Cerny werd daarvoor later nog teruggezet naar de laatste plek in de finale. Pauwels eindigt zo uiteindelijk vierde voor Clément Picard. De winnaar was de Rus Yury Belevskiy met zijn Audi A1. Belevskiy vergroot zo zijn voorsprong op Pauwels tot 24 punten met nog één wedstrijd te gaan in het Portugese Montalegre.

In Spa kregen we ook de ontknoping van het seizoen van Euro RX1. Het zou uiteindelijk uitdraaien op een razend spannend duel tussen de Noor Andreas Bakkerud en de Fransman Fabien Pailler waarover we pas uitsluitsel kregen in de finale. Na de vier heats had Bakkerud met zijn Skoda Fabia de achterstand van twee punten op Pailler omgedraaid naar een voorsprong van één luttel puntje. Nadat beide heren elk hun halve finale wonnen zou de strijd beslist worden in de finale. Wie won was de nieuwe Europese kampioen in deze klasse. Het was uiteindelijk Bakkerud die het hoofd koel hield en de finale leidde van start tot finish. Fabien Pailler diende zich met zijn Peugeot neer te leggen bij de tweede plek.

error: Alert: Content is protected !!