Home > #Hoofdnieuws > F1 Turkije: beste tijd voor Hamilton maar Bottas op pole

F1 Turkije: beste tijd voor Hamilton maar Bottas op pole

Hamilton was magistraal tijdens de kwalificatiesessie. Hij topte alle delen van de sessie en haalde een virtuele pole, die werd omgezet in een elfde plaats en een daadwerkelijke pole voor zijn teamgenoot Bottas. Dat was voor de Brit het best mogelijke scenario.

foto: (c)mercedesamgf1.com/media

Risico op regen, 100%. Zo begon de kwalificatiesessie. Sterker nog, de regen viel binnen de vijf minuten. Een lichte regen, op een al vochtige baan. Het weerhield de F1 rijders er niet van om toch op de soft banden te gaan in de hoop op een ietswat droge lijn. Heel wat rijders kwamen zo in de problemen, wijd in de bochten, in de gravel, spins… Het was Lewis Hamilton die met 7/1000ste de besttijd pakte voor Verstappen. Onderaan de tabel gingen Latifi met de Williams, de Alfa’s van Giovinazzi en Raikkonen en de Haas van Mazepin eruit. Zij werden vervoegd door Ricciardo, die niet meer voorbij de horde van de Q1 kwam. Een beginnende droge lijn was zelfs nog de reden voor een stunt van Schumacher, die met de Haas voor het eerst naar Q2 ging.

In Q2 was er een duidelijke droge lijn aan het vormen. De rijders sprongen op de betere medium banden. Hamilton vergrootte het gat met een besttijd, een halve seconde beter dan Bottas. Achteraan wipte Leclerc in extremis Vettel uit de strijd om de top 10. De Duitser werd vergezeld van Russell, Schumacher, Ocon en Sainz. De Spanjaard zette geen tijd maar hielp Ferrari ploegmaat Leclerc aan de noodzakelijke slipstream.

Q3 dan op een opdrogende baan. Hamilton, met de tien plaatsen gridstraf in gedachten, ging duidelijk op zoek naar de pole. Met twee quasi perfecte rondes verwees hij Mercedes teamgenoot Bottas een tiende seconde terug. Verstappen kon met de Red Bull niet verder dan een derde plaats. Leclerc, Gasly, Alonso, Perez, Norris, Stroll en Tsunoda vervolledigen de top 10.

Morgen start Bottas dus op de daadwerkelijke pole, met naast zich Verstappen. Voor Verstappen een schijnbaar voordeel maar hij moet uiteraard rekening houden met de Mercedes van Bottas en met het exemplaar van Hamilton, die uiteraard als elfde start, maar wel de beschikking heeft over een nieuw motorblok.

error: Alert: Content is protected !!