Home > #Hoofdnieuws > F1 Monza: McLaren 1-2 in Italië

F1 Monza: McLaren 1-2 in Italië

Het befaamde circuit van Monza vormde vandaag het toneel voor de 72e editie van de Italiaanse Grand Prix. Nadat de race van vorig jaar een verrassende wending en uitslag kende, slaagde het er ook in dat dit jaar te herhalen. Beide McLaren piloten kwamen als eerste en tweede over de meet. Bottas reed een prachtige inhaalrace en beide titelkandidaten zagen de finish niet.

(foto:  © twitter – F1)

Het hele veld vertrok op de medium band behalve Pierre Gasly (Alpha Tauri), Robert Kubica (Alfa Romeo) en beide Mercedes piloten, die de harde band verkozen. Het was Ricciardo (McLaren) die goed uit de startblokken kwam en als leider de eerste bocht in ging voor Verstappen (Red Bull) en Hamilton (Mercedes). Even later probeerde Hamilton zijn rivaal Verstappen voorbij te gaan maar zonder veel succes. Hier kon Norris (McLaren) van profiteren om voorbij zijn landgenoot te komen. Verder ging Giovinazzi in de fout bij het uitkomen van de tweede chicane, dit bracht een korte virtuele safety-car buiten en de Italiaan mocht meteen de pitstraat opzoeken voor een nieuwe voorvleugel.

Al snel zat Verstappen zijn ex-teamgenoot op de hielen. De Mercedes motor in de McLaren van Ricciardo maakte het voor Verstappen echter niet gemakkelijk. De Australiër bleef tot aan zijn eerste pitstop aan de leiding rijden. Ook Lewis Hamilton geraakte niet voorbij de tweede McLaren bestuurd door Lando Norris. In de tussentijd was Sergio Perez (Red Bull) bezig aan een inhaalrace en lag na tien ronden op een zesde plek.

De winnaar van vorig jaar, Pierre Gasly (Alpha Tauri), kende minder succes en kwam na vier ronden terug naar de pitstraat waar hij zijn wagen parkeerde. Ook zijn teamgenoot, Yuki Tsunoda, kende geen succesvol weekend nadat hij eerder al de start niet kon nemen door een defect aan zijn wagen.

Valtteri Bottas (Mercedes), die eerder dit weekend de sprintrace won, startte vanop de negentiende plaats. Na dertien ronden was de Fin terug te vinden op een tiende plek. Ondertussen kende Sebastian Vettel (Aston Martin) minder geluk. Na een goede start viel de Duitser terug tot buiten de punten, hij eindigde twaalfde.

Na twintig ronden begon Verstappen (Red Bull) fouten te maken naarmate zijn banden versleten. Een ronde later kwam Ricciardo (McLaren) de pits op zoeken voor een set harde banden. Verstappen volgde dit voorbeeld en deed in ronde tweeëntwintig hetzelfde, de pitstop verliep niet even vlot als die van Ricciardo waardoor de Nederlander veel tijd verloor.

Door de slechte pitstop van Verstappen kwam Hamilton in zijn Mercedes naast de Red Bull terecht bij het uitrijden van de pitstraat. Beide titelfavorieten raakten elkaar in de eerste chicane en belandden zo in de grindbak. Geen van beide kon zijn weg verder zetten waardoor de safety-car buiten werd gebracht. Charles Leclerc (Ferrari) profiteerde hiervan om een pitstop te maken en kwam zo op een tweede plek achter Ricciardo terecht.

Bij de herstart ging Lando Norris (McLaren) op een spectaculaire manier voorbij de Ferrari van Leclerc. Door het gras in de Curva Grande geraakte de Brit voorbij de Monegask. Ook Perez (Red Bull) en Bottas (Mercedes) maakte gebruik van de herstart om voorbij beide Ferrari piloten te geraken. Ze kwamen zo op plekken drie en vier terecht. Opvallend was George Russell, die met zijn Williams op de negende plek terug te vinden was na de herstart.

Met nog tien ronden te gaan viel Nikita Mazepin (Haas) uit waarop er een korte periode van virtuele safety-car volgde. Bottas probeerde bij Perez vlak voor deze periode maar geraakte niet voorbij de Mexicaan. Na deze korte onderbreking lukte het beide McLaren piloten een gaatje te slaan naar de rest van het veld.

Daniel Ricciardo won, met zijn McLaren, zijn eerste grote prijs sinds Monaco in 2018. De Australiër eindigde voor zijn teamgenoot Lando Norris, wat het een McLaren 1-2 maakte. Valtteri Bottas (Mercedes) geraakte uiteindelijk voorbij Perez en eindigde derde na een knappe inhaalrace. Charles Leclerc (Ferrari) wist de Red Bull op de valreep ook in te halen en werd vierde. Tevens werd George Russell ook knap negende en behaalde voor de derde keer dit seizoen punten.

Hieronder kan u de volledige uitslag terugvinden:

 1. Daniel Ricciardo – McLaren
 2. Lando Norris – McLaren (+1.747s)
 3. Valtteri Bottas – Mercedes (+4.921s)
 4. Charles Leclerc – Ferrari (+7.309s)
 5. Sergio Perez – Red Bull (+8.723s)
 6. Carlos Sainz – Ferrari (+10.535s)
 7. Lance Stroll – Aston Martin (+15.804s)
 8. Fernando Alonso – Alpine (+17.201s)
 9. George Russell – Williams (+19.742s)
 10. Esteban Ocon – Alpine (+20.868s)
 11. Nicolas Latifi – Williams (+23.743s)
 12. Sebastian Vettel – Aston Martin (+24.621s)
 13. Antonio Giovinazzi – Alfa Romeo (+27.216s)
 14. Roberto Kubica – Alfa Romeo (+29.769s)
 15. Mick Schumacher – Haas (+51.088s)
 16. Nikita Mazepin – Haas (DNF)
 17. Lewis Hamilton – Mercedes (DNF)
 18. Max Verstappen – Red Bull (DNF)
 19. Pierre Gasly – Alpha Tauri (DNF)
 20. Yuki Tsunoda – Alpha Tauri (DNS)

You may also like
F1: Aston Martin doet verder met Vettel en Stroll
F1: Aston Martin begint met bouw van nieuwe fabriek
F1 Monza: Verstappen bestraft voor crash met Hamilton
F1: George Russell aan de zijde van Lewis Hamilton in 2022
error: Alert: Content is protected !!