Home > #Hoofdnieuws > F1 Monza: Bottas domineert de sprintrace

F1 Monza: Bottas domineert de sprintrace

Voor de tweede keer dit seizoen vond er op zaterdag een sprintrace plaats op zaterdag in plaats van de traditionele kwalificatie. Valtteri Bottas domineerde deze in zijn Mercedes. Max Verstappen kon hem goed bijhouden en werd tweede, terwijl beide McLaren piloten hun belofte nakwamen. De andere Mercedes van Lewis Hamilton werd vijfde na een chaotische start.

(Foto: © facebook – Valtteri Bottas)

De eventvolle start werd gekenmerkt door een zware crash van Pierre Gasly (Alpha Tauri) die de safety-car meteen buiten bracht. Hij raakte in de eerste bocht de wagen van Daniel Ricciardo (McLaren) waardoor zijn voorvleugel los kwam te zitten en in de Curva Grande los kwam. Gasly kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Daarnaast werd ook Kubica (Alfa Romeo) slachtoffer van een aanrijding met Tsunoda (Alpha Tauri), die de Pool rond tikte in de eerste chicane. Hamilton (Mercedes) zakte terug naar een vijfde plek terwijl beide McLaren wagens op plaatsen drie en vier kwamen te liggen. Bottas (Mercedes) en Verstappen (Red Bull) gingen deze groep in die volgorde vooraf.

Na de herstart reed Bottas reed samen met Verstappen snel weg van het McLaren duo, die achtervolgd werden door Hamilton. Zowel Norris (McLaren) als Ricciardo (McLaren) verkozen de zachte band terwijl de rest van de top acht voor de hardere medium koos. Deze gok bleek de juiste nadat Hamilton niet voorbij het duo geraakte.

Verder achterin kende de tweede Red Bull, bestuurd door Segio Perez, een minder succesvolle race. De Mexicaan had na de herstart veel werk met zowel Stroll (Aston Martin) als Alonso (Alpine) voor de strijd om de negende plaats. Er vormde zich na enkele ronden al een hele trein achter de Red Bull waar ook Vettel (Aston Martin), Ocon (Alpine) en Latifi (Williams) aansluiting wisten te vinden. Zij eindigden in deze volgorde de race. Giovinazzi (Alfa Romeo) reed een eenzame race en eindigde achtste, vlak voor deze groep.

Ricciardo wist een gaatje te slagen naar zijn teamgenoot en kwam als derde over de finish. Dit is zijn eerste podium sinds hij naar McLaren verhuisde, tevens verdient de Australiër hiermee één punt voor het kampioenschap. Zijn teamgenoot, Lando Norris, eindigde vierde. Hamilton slaagde er niet in om zijn landgenoot voorbij te gaan en eindigde vijfde, buiten de punten.

Bottas won op een dominante wijze de sprintrace en verdient hiermee drie punten voor het kampioenschap. Verstappen werd tweede en ontvangt evenveel punten voor zijn podiumplaats. Het is echter Verstappen die de hoofdrace vanop de polepositie zal mogen starten nadat Bottas een nieuwe aandrijflijn liet steken. Ricciardo start daardoor naast Verstappen op de eerste rij.

De hoofdrace vindt plaats op zondag om 15u.

error: Alert: Content is protected !!