Home > Rally > BRC > BRC: sterke prestatie van BMA in Omloop van Vlaanderen

BRC: sterke prestatie van BMA in Omloop van Vlaanderen

Grégoire Munster (Hyundai i20 R5) is in de Omloop van Vlaanderen als vierde geëindigd. Munster rijdt een sterke tweede wedstrijddag en komt in de eindafrekening anderhalve seconde tekort voor zijn eerste BRC-podium. Pieter-Jan Michiel Cracco (Skoda Fabia R5 Evo) eindigt als zesde. In de tussenstand van het Kroon-Oil BRC blijft hij tweede. Charles Munster (Opel Corsa Rally4) eindigt als dertiende en beste junior. Voor de twintigjarige Munster is het zijn tweede seizoenszege bij de junioren. Henri Schmelcher (Hyundai i20 R5) brengt ook zijn tweede wedstrijd met de Hyundai tot een goed einde en eindigt als zestiende.

(persbericht)

In een felbevochten eerste ronde tijdens de openingsdag van de Omloop van Vlaanderen doen Grégoire Munster en Louis Louka goed mee met de concurrentie. Na vier ritten staat het duo vijfde op 10.9 sec van de leiding. In het donker ligt het tempo iets lager en verliest Munster één plaats. Op zaterdag staan er twaalf ritten gepland waarvan er uiteindelijk slechts tien gereden worden. Van die tien gereden ritten eindigt Munster negen keer in de top drie en rijdt hij één snelste tijd. Alle tijden van de tweede wedstrijddag samengeteld eindigt Munster als eerste. Uiteindelijk finisht Munster als vierde, een evenaring van zijn beste resultaat in het BRC van vorig jaar in de rally van Haspengouw. En toch is er op het einde van de dag ontgoocheling omdat hij anderhalve tekortkomt voor zijn eerste podium in het BRC. “Jammer hè om met zo’n klein verschil het podium te missen”, zegt Grégoire Munster. “Anderzijds was het een boeiende strijd en motiveert het mij naar de volgende rally’s toe. Ik hoop dat eerste podium snel van mijn checklist te kunnen afvinken. Op vrijdag was mijn nachtlust iets minder. Dat heeft te maken met ervaring. De vorige keer dat ik deze wedstrijd reed was met de Opel Adam, dat is toch een heel verschil met de Hyundai R5. Op zaterdag hebben we gebouwd, was er progressie in onze tijden en dat positieve neem ik mee naar de volgende wedstrijden.” En die rally’s komen er snel aan want na afloop van de rally laat Hyundai Belux weten dat Grégoire Munster de resterende wedstrijden van het BRC zal afwerken en jacht kan maken op zijn eerste BRC-podium. Zo verschijnt er toch nog een glimlach op zijn snoet.

Net als BMA-teamgenoot Grégoire Munster kent Pieter-Jan Michiel Cracco een gelijkaardig wedstrijdverloop en kan hij terugblikken op een sterke tweede wedstrijddag met als hoogtepunt de snelste tijd tijdens KP 17. Dankzij de vierde tijd in de powerstage pakt Pieter-Jan Michiel Cracco nog twee extra BRC-punten mee en blijft hij in de tussenstand van het kampioenschap tweede. “Achteraf is het makkelijk praten en analyseren, maar eigenlijk zat er voor ons meer in dan de zesde plaats. Het was een moeilijke rally en een zoektocht naar grip op het gladde asfalt. We hebben onze afstelling telkens zachter en zachter gezet, zonder resultaat om het tegen het einde van de wedstrijd volledig om te gooien en met een hardere afstelling de baan op te gaan. En kijk, de tijden volgden. We blijven progressie maken en kunnen vaker het tempo van de koplopers aan. Maar dé les van deze wedstrijd is dat we sneller de setup moet durven aanpassen. Dat is iets wat we meeneem naar de volgende rally’s.

Charles Munster rijdt een ijzersterke wedstrijd in Roeselare. Tijdens de openingsdag wint hij bij de Junioren vier van de zeven ritten en sluit hij de dag af als leider. Tijdens de tweede wedstrijddag wint hij zes ritten op een rij en bouwt hij een voorsprong van meer dan een minuut uit op zijn eerste achtervolger. Tijdens de laatste ronde wint de twintigjarige Charles Munster nog eens drie ritten. Na zijn zege in de South Belgian Rally pakt hij in Roeselaere zijn tweede zege van het seizoen bij de Junioren. “In het begin was het voor ons wat zoeken naar de juiste afstelling. Het asfalt in en om Roeselare is erg glad. Ondanks het gebrek aan grip zijn we er toch in geslaagd om de wedstrijd bij de Junioren vanaf het begin naar onze hand te zetten. Op zaterdag hadden we de juiste afstelling beet en dan ga je toch met meer vertrouwen de baan op. Dat blijkt ook uit de negen snelste tijd van de tien gereden ritten. Het kampioenschap is goed begonnen, maar het is nog een hele lange weg naar de titel. Veel zal ook afhangen van mijn programma de komende weken en maanden. In de Stellantis Cup eindigen we tweede achter de ervaren Gino Bux.

Gentlemendriver Henri Schmelcher koos begin dit seizoen om met de Hyundai i20 R5 te rijden. Voorwaar geen makkelijke auto voor een gelegenheidsrijder. Schmelcher en Ombelets kenden een moeilijke openingsdag. Op zaterdag maakt hij een stevige remonte van de achtentwintigste plaats naar de zestiende waardoor hij toch nog met een glimlach kan terugblikken op zijn rally. “En eigenlijk had het nog beter gekund, ware het niet dat er twee ritten, goed voor zo’n vijftig wedstrijdkilometers geannuleerd werden. Dat is zo jammer, maar goed dat heb je als rijder natuurlijk niet in de hand. Vrijdag was ik een beetje teleurgesteld en die teleurstelling kon ik zaterdagochtend niet meteen van mij afzetten. De riem van de alternator begaf het waardoor ik genoodzaakt was om een noodherstelling te doen. Dan liet de stuurbekrachtiging het afweten en reed ik nog eens lek ook. In de loop van de tweede wedstrijddag heb ik de knop dan toch kunnen omdraaien en beleefden we opnieuw plezier aan de rally.

error: Alert: Content is protected !!