Home > Moto > Internationaal > FIM EWC: Superstock-zege voor Cresson in 12U Estoril

FIM EWC: Superstock-zege voor Cresson in 12U Estoril

De Belgen kwamen hoe dan ook in beeld in deze 12 Uur van Estoril. Uiteindelijk leverde Loris Cresson een mooi exploot af met de zege in de Superstock categorie. Algemeen zegevierde het Japanse F.C.C. TSR Honda France.

foto: ©fimewc.com

De favorieten waren allemaal snel weg bij het vallen van de vlag. Gregg Black nam met de SERT Suzuki meteen de leiding, YART Yamaha miste vanop pole de start en BMW mengde zich algauw bij de kop van de wedstrijd. Het zag er een hele tijd zeer goed uit voor Xavier Siméon, die met de SERT Suzuki kon dobbelen voor de leiding. BMW, onder de Belgische leiding van Werner Daemen, was met het trio Javier Forés, Markus Reiterberger en Kenny Foray een geduchte tegenstander. Zij zouden het eerst in de fout gaan toen na bijna twee en een half uur Foray tegen de vlakte ging onder druk van SERT rijder Guintoli. Maar ook Guintoli bleek niet onfeilbaar want een goede 25 minuten later ging die uit de bocht en het tijdsverlies in de bijhorende extra pitstop sloeg hen vier rondes achteruit.

Siméon met de crash

SERT Suzuki moest nu beginnen aan een inhaalrace, die hen nog naar de zesde positie bracht. Het grotere drama volgde nog wat later toen halverwege het zevende uur Xavier Siméon zich klaarzette om de Tati Kawasaki voorbij te gaan. De rijder daarvan ontwaarde iets verder een gele vlag en ging van het gas, Siméon, die in de slipstream zat, zag uiteraard niets en knalde vol op de Kawa. Opgave Siméon, die naar de medische checkup moest maar OK werd bevonden. De SERT machine zou nog in de race blijven en op een 17de plaats eindigen, goed voor enkele puntjes.

Werd het dan toch de dag van de YART Yamaha troepen? Neen, ook niet want ook die formatie kreeg te maken met een crash nog voor de helft van de race verreden was. Nadat het stof was opgetrokken en de wonden gelikt was het de Webike SRC Kawasaki France Trickstar van Jérémy Guarnoni, Erwan Nigon en David Checa die op weg was naar de winst. Maar zij misrekenden zich in de pitstops en op anderhalf uur voor het einde van de race kregen ze benzinepech. Weg zege dus want daar was dan uiteindelijk toch de F.C.C. TSR Honda France machine, met Josh Hook, Yuki Takahashi en Mike di Meglio, die naar de leiding en naar de winst ging in deze incidentrijke 12 uurs-race. Webike SRC Kawasaki France Trickstar werden uiteindelijk nog tweede en het BMW Motorrad World Endurance Team mocht mee op het podium.

Superstock: magnifieke zege van Loris Cresson

Het Belgische exploot van de dag moeten we zoeken bij de Superstock motoren, de machines die iets dichter bij de serieproductie zitten dan de Superbikes van de hoofdklasse. Daar was de BMRT 3D Maxxess Nevers Kawasaki van bij aanvang terug te vinden aan de leiding. Een lang duel met de National Moto Honda eindigde toen die benzinepech kende. Jonathan Hardt, Julien Pilot en onze landgenoot Loris Cresson kwamen over de finish in een meer dan uitstekende zesde positie algemeen en wonnen met overmacht de Superstock klasse. Vermelden we ook nog dat de Chromeburner Honda met Gregory Fastré en de Players Kawasaki met Arnaud De Kimpe de finish haalden op een respectievelijke 26ste en 27ste plaats.

De volgende afspraak voor het WK Endurance voor motoren is de befaamde “Bol d’Or”, voorzien op 18 en 19 September op Paul Ricard.

error: Alert: Content is protected !!