Home > #Hoofdnieuws > WRC Sardinië: weer Waterloo voor Hyundai, de 52ste zege voor Ogier

WRC Sardinië: weer Waterloo voor Hyundai, de 52ste zege voor Ogier

Wat moeten we onthouden van deze vijfde manche van het WK Rally? De 52ste zege van Sébastien Ogier of het collectief falen van Hyundai in een wedstrijd die absoluut diende gewonnen te worden? De derde plaats van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe is een pleister op de wonde van het Koreaanse merk dat zowel in Portugal als Italië oppermachtig was, maar amper tot scoren kwam. Ondertussen is Sébastien Ogier uiteraard ook stevig leider in het WK voor de rijders, net als Toyota dat in het WK voor constructeurs stilaan uit het zicht van achtervolger Hyundai verdwijnt met een bonus van 49 punten.

Foto: © Toyota

Een tweede plaats voor Dani Sordo in Portugal en een derde plek voor Neuville in Sardinië zijn niet de uitslagen waarop Andrea Adamo voor de beide proeven op onverhard in het zuiden van Europa gehoopt had. Vooral niet omdat Thierry Neuville en Ott Tänak wel de snelheid hadden om minstens één wedstrijd, zoniet de beide rally’s te winnen. Adamo mag dan wel stoer verkondigen dat er geen schuldige voor het falen wordt gezocht, de Italiaan weet maar al te goed dat in Zuid-Korea er ook een einde aan het geduld komt, hoe stoïcijns de Koreanen dan ook mogen zijn. Overigens, sinds de komst van Hyundai in het WRC, behaalde het merk in zeven seizoenen amper twee titels bij de constructeurs en geen enkele bij de rijders.

Geen zege sinds januari 2020

Thierry Neuville dan… Onze landgenoot behaalde zijn laatste WK-zege in januari 2020 in de Monte-Carlo, daar waar hij sinds 2017 ieder seizoen goed was voor minstens drie zeges. Vier derde plaatsen in vijf wedstrijden in 2021 is niet slecht, maar om een kans op een eerste wereldtitel te maken, moet de Belgische meervoudige vicewereldkampioen dringend één of meerdere zeges op zijn palmares 2021 inschrijven. Misschien kan dat in Kenia en eigenlijk zou het gewoon moeten…

Terug naar Sardinië dan, waar Ogier won voor zijn teamgenoot bij Toyota Elfyn Evans. Ogier voert uiteraard ook het WK aan met 106 punten, tegen 95 voor Evans en 77 voor Neuville. Takamoto Katsuta (Toyota) is na zijn vierde plaats in Sardinië vijfde in het WK met 48 punten, amper drie minder dan Ott Tänak.

Maar winst in de Powerstage

De Powerstage bracht nog enige soelaas, want Evans viel even stil in een waterbak en zo scoorde Neuville meer punten algemeen dan de Welshman. Neuville won voor Tänak en Rovanpera en beperkte zo enigszins de schade in een wedstrijd waar hij nooit de snelheid had om voor de zege te gaan, zoals hij zelf aangaf.

Hyundai wint toch

In WRC2 was de zege voor Jari Huttunen, in een… Hyundai en Yohan Rossel, in een Citroën C3, pakte de zege in WRC3. Andreas Mikkelsen blijft leider in de WRC2-stand, Rossel is de leider in WRC3. De volgende manche van het WK vindt van 24 tot 27 juni in Kenia plaats.

error: Alert: Content is protected !!