Home > Rallycross > DIVERS > RallyX Nordic: Grönholm wint, Ide vierde

RallyX Nordic: Grönholm wint, Ide vierde

In het Finse Oulozone werd vandaag de zesde en voorlaatste wedstrijd in het kader van RallyX Nordic, het Scandinavische kampioenschap rallycross, afgewerkt. De winst bij de Supercars was voor de Fin Niclas Grönholm met de Hyundai i20 van GRX.

Foto’s © 2021 MPA Creative en Jan Kare Rafoss

Niclas Grönholm was tweemaal de snelste in de reeksen vandaag terwijl kampioenschapsleider Johan Kristoffersson met zijn Volkswagen Polo één snelste tijd achter zijn naam liet zetten. Grönholm was dan ook de leider in de tussenstand na drie reeksen, gevolgd door de Zweed Kristoffersson. Elk mochten ze net als op zaterdag hun halve finale dan ook aanvangen vanop de pole en ook ditmaal wisten ze die telkens winnend af te sluiten. Het was Grönholm die het beste wegkwam in de start en daarna van start tot finish leidde voor Kristoffersson die niet echt druk kon zetten. Kristoffersson deed wel een mooie zaak in het klassement, want net als op zaterdag haalde de Jamaicaan Fraser McConnell met de Fiesta van OMSE de finale niet. Sondre Evjen (Audi), zondagochtend de dichste belager van Kristoffersson, viel dan weer uit in de finale en eindigde dan ook zesde en laatste. Grönholm, die er in het openingsweekend in het Deense Nysum niet bij was, staat nu tweede met 110 punten, dat zijn 27 eenheden minder dan Kristoffersson.

Onze landgenoot Enzo Ide staat met zijn Audi S1 van EKS JC meer dan zijn mannetje tussen deze tenoren met vaak een pak meer ervaring in deze discipline, maar zal zich Finland ongetwijfeld herinneren als het weekend van de track markers. Net als in de eerste reeks op zaterdag kreeg Ide ook zondagochtend drie seconden straftijd toebedeeld wegens het raken van zo’n track marker. Jammer, want een prima tijd zat er zeker in. Die straftijd zou hem gedurende de volgende reeksen parten blijven spelen. Ide moest in de volgende heat immers starten in de tragere groep en raakte verstrikt in de schermutselingen bij de start en in de derde en laatste reeks kon de eerste groep nog in min of meer droge omstandigheden rijden terwijl net voor de start van de groep van Ide de hel losbrak. Plots stond het circuit blank en kon een snelle tijd wel worden vergeten. Ide kon nog wel enkele concurrenten achter zich laten om zo plaats te kunnen nemen op de tweede startrij van zijn halve finale. Daarin kon Ide, mede na het uitvallen Mc Connell uiteindelijk derde eindigen, een plaats die recht geeft op de laatste rij van de ultieme finale. Ide reed een tijdlang derde in die finale maar viel na het nemen van de jokersectie terug naar de vierde plek na de Fin Juha Rytkönen. Die laatste behaalde in 2020 bij zijn WK-debuut in Kouvola nog de finale in zijn thuisland.
We kregen van Enzo Ide nog een korte reactie na de wedstrijd: “Het circuit hier in Finland leek toch eerder op een kartcircuit waarbij tot overmaat van ramp die track markers te dicht bij de baan stonden. Tevens ontstonden er op de onverhard sectie op de duur te veel putten die menig wagen beschadigden. Verder is het voor wie het volledige kampioenschap rijdt soms wel jammer dat rijders die één wedstrijdweekend uitkiezen je van de baan kunnen rijden om zo je resultaat in het kampioenschap te beïnvloeden. Ik heb wel enorm veel geleerd van rijders als Johan Kristoffersson en nu ook weer Niclas Grönholm, twee rijders uit het WK.”

De winnaars in de overige klassen waren: Tommi Hallman (Supercar Lites), Marcus Norman (Open 2WD), Tomi Rakkolainen (Crosscar) en Alex Gustafsson (Crosscar Junior).

Er volgt nu een pauze voor RallyX Nordic alvorens de finale wordt verreden in het Zweedse Arvika en tijdens het weekend van 14 en 15 augustus.

You may also like
RallyX Nordic: Kristoffersson doet een goede zaak
RallyX Nordic: de strijd gaat voort in Finland
RallyX Nordic: Grönholm wint, Ide in de finale
RallyX Nordic: Moeilijke zaterdag voor Enzo Ide
error: Alert: Content is protected !!